Rozwiąż
iktorn: Rozwiąż układ równań metodą graficzną i algebraiczną
x + y = 1
3x + 4y = 2
Metodą graficzną rozwiązałem i wyszło mi (2,−1) tylko nie wiem jak rozwiązać to algebraicznie.
Pomóżcie
1 maj 19:24
kciuk: y=1−x
3x+4(1−x)=2⇒3x+4−4x=2⇒x=6
6+y=1⇒y=−5
1 maj 19:29
Michał : a pierwszego wyznacz np. x a następnie podstaw do drugiego .. dalej to z górki
1 maj 19:29
kciuk:
1 maj 19:33
kciuk: rysunek przyblizony
1 maj 19:34
iktorn: to wcześniej to rozwiązywałeś metodą podstawiania

bo coś mi się wydajeże źle wyszło
1 maj 19:40
iktorn:

to co rozwiązyałeś to wyszło mi inaczej
x = 2
y = −1
1 maj 21:06
iktorn:
x + y = 1
3x + 4y = 2
y = −x + 1
3x + 4(−x+1) = 2
y = −x + 1
3x −4x + 4 = 2
y = −x + 1
−x = −2 / * (−1)
y = −x + 1
x = 2
y = −2 + 1
x = 2
x = 2
y = −1
Takie jest rozwiązanie metodą podstawiania i każdą inną musi wyjść tyle samo. Nie wiem jak to
kciuk rozwiązywał ale mu źle wyszło
1 maj 22:14
Tomek: −2x2+4x+6=o
24 mar 18:07