Określić wzajemne położenie prostych
Miraclepl: Określić wzajemne położenie prostych w 3D
l
1:
x−11=
y2=
z+2−1
| | ⎧ | x=2+t | |
| | ⎜ | y=2+3t | |
| l2: | ⎨ | z=−3+7t |
|
| | ⎩ | t∊R | |
Dzień dobry

Proszę o pomoc w rozwiązaniu powyższego zadania, z góry dziękuje za wszystkie
wskazówki.
Szukałem podobnych zadań w internecie i niestety nic konkretnego nie znalazłem oprócz teorii,
zrobiłem według niej i dalej nie jestem pewien czy cokolwiek tu wyszło dobrze.
Cytuje: "najpierw sprawdź czy są prostopadłe(iloczyn skalarny wektorów kierunkowych równy 0)
bądź równoległe(iloczyn wektorowy równy 0). Jeżeli nie są prostopadłe ani równoległe, bierzesz
pkt z obu prostych, wyznaczasz z nich wektor, i gdy iloczyn mieszany tych trzech wektorów jest
równy zero, proste przecinają się, jeśli nie to są skośne."
A więc liczyłem:
a) Prostopadłe: wektory kierunkowe prostych → k
1=[1,2,1] k
2=[1,3,7]
Iloczyn skalarny ma wyjść równy 0 a w tym wypadku otrzymałem 14
b) Równoległe: iloczyn wektorowy powinien wyjść równy 0. Gdzieś znalazłem, że jest to to samo
jakbym policzył wyznacznik macierzy tych wektorów uzupełnionej wersorami i,j,k.
Więc policzyłem i detA=11i+k−6j i tu w zasadzie niewiem czy mogę dodać te liczby na
zasadzie 11+1−6=6 czyli według tego nie są równoległe? (Jeśli źle proszę o poprawienie).
c) Przecinają się lub są skośne: tutaj w zasadzie się zatrzymałem bo niewiem o jakie 3 wektory
chodzi − przecież mam wyznaczyć 2 punkty czyli jeden wektor otrzymam.
Jeśli jest jakiś prostszy sposób na to zadanie, byłbym ogromnie wdzięczny za podzielenie się
nim

Pozdrawiam
30 lip 14:59
pigor: ... zgubiłeś znak minus w wektorze k
1 , powinien być k
1=[1,2,−1] , . ...
30 lip 15:05
Miraclepl: hahaha

no teraz widzę, dzięki Pigor.
Czyli można powiedzieć, że proste są prostopadłe?
Tak na marginesie:
a) czy liczenie tego wyznacznika macierzy uzupełnionej wersorami aby sprawdzić czy są
równoległe jest dobrym sposobem? mogę dodać te liczby, które otrzymałem mimo to, że są
pomnożone przez wersory?
b) A co do prostych skośnych lub przecinających się:
Mógłbyś podać przykład jak wyznaczyć te wektory i policzyć ich iloczyn mieszany?
Pozdrawiam
30 lip 15:13
pigor: ... a) moim zdaniem niepotrzebny tu iloczyn wektorowy
tych wektorów, tylko wystarczy sprawdzić :
jeśli k
1=[1,2,−1] i k
2=[1,3,7] ⇒ k
1=c{k
2 i k∊R , czy stosunek
składowych tych wektorów jest taki sam (cost.), a tu oczywiście
nie jest , bo
11≠
23≠−
17 , zatem wektory k
1 i k
2 nie są równoległe ;
b) punkt K
1=(1,0,2) i wektor k
1=[1,2,−1] − jednej prostej oraz
punkt K
2=(2,2,−3) i wektor k
2=[1,3,7] drugiej, a wyznacznik
| 2−1 2−0 −3−2 | | 1 2 −5 |
| 1 2 −1 | = | 1 2 −1 | = 14−2−15 + 10+3−14 =
−4 ≠ 0 , to proste skośne

| 1 3 7 | | 1 3 7 |
czyli niekomplanarne .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P.S. gdyby ten wyznacznik = 0 (zero) , to proste te przecinałyby się , czyli byłyby
komplanarne w szczególności leżały w jednej płaszczyźnie (tu tak nie jest) i tyle . ...
30 lip 17:01