wielomiany
d4mian: Rozłóż wielomian na czynniki. Czy w tym przypadku da się bardziej rozłożyć?
w(x) = 2x5 + 2x2 = 2x2 (2x3 + 2)
w(x) = 8x4 − x = x (8x3 − 1)
30 lip 14:26
konrad: tak, przy czym w pierwszym te dwójki w nawiasie już nie powinny być
30 lip 14:28
d4mian: No racja widze błąd. No to jak dalej rozłożyć? Jaki wzór? bo a3 + b3 to chyba nie bardzo się
przyda
30 lip 14:32
konrad: no właśnie tym wzorem
30 lip 14:34
Kejt: można ze wzorów skróconego mnożenia:
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
30 lip 14:35
d4mian: 2x ( x3 + 2) = 2x (x + 3{2} ) ( x2 + 2 {3}{2}x √2)
30 lip 16:05
30 lip 16:08
nikt: 2x5 + 2x2 = 2x2(x3+1) = 2x2(x+1)(x2 − x + 1)
drugie identycznie.
30 lip 16:29
d4mian: no ale skoro a3 = x2, a = x, natomiast b3 = 2 to bo = 3√2
30 lip 16:49
d4mian: to skąd ta jedynka w 2x2(x+1)
30 lip 16:49
nikt: a co innego niby ma tam być ?
Gdy wyłączam przed nawias wyłączam tą samą liczbę.
2x
5 + 2x
2 =
2x2 * x
3 +
2x2 * 1 =
2x2(x
3 + 1)
jak nie jesteś pewien czy dobrze wyłączyłeś wystarczy że wymnożysz otrzymany wynik i zobaczysz
czy wyjdzie to co było na początku :
2x
2(x
3 + 1) = 2x
2 * x
3 + 2x
2 * 1 = 2x
5 + 2x
2 
za to u ciebie :
2x
2(x
3 + 2) = 2x
2 * x
3 + 2 * 2x
2 = 2x
5 + 4x
2 − źle
30 lip 16:52