systemy liczbowe
Bartek : Znajdź podstawę b>0 pozycyjnego systemu liczbowego, w którym prawdziwa jest równości:
x
2=301
No to zacząłem o tak:
v=x
2=3*b
2 +0*b
1+1*b
0=3b
2 + 1
W rozwiązaniu piszą, że trzeba to doprowadzić do :
| | v−1 | |
b2= |
| . Ale tak na prawdę to w ogóle nie rozumiem logiki tego zadania. |
| | 3 | |
30 lip 13:47
Bartek : Patrzę na to i patrzę i po prostu nie wiem jak to wyliczyć. Rozumiem, że tu musi być jakaś
logika między tym b2 a x2...ale to wszystko co widzę.
30 lip 13:58
Bartek : Okej, to będę odświeżał co jakiś czas...tymczaskiem
30 lip 14:07
konrad:
no to jak przekształcisz to co zapisałeś to Ci to wyjdzie

v=3b
2+1
3b
2=v−1
30 lip 14:19
Bartek : Hehehe kolego

To, to ja wiem

Nie rozumiem natomiast dlaczego według nich najmniejszą wartością spełniającą ten warunek jest
49, czyli 7
2
Jeżeli v=x
2=7
2, to wtedy b=4 i wtedy faktycznie warunek jest spełniony,bo b>0
oraz faktycznie x
2=3b
2+1, ale rzecz w tym, iż przy x=2, b również wychodzi >0 i warunek
jest także spełniony. Dlaczego więc autor przytulił się akurat do x=7 oraz b=4? O
30 lip 14:32
Bartek : Hahaha

A no właśnie
30 lip 14:34
konrad: ja zrozumiałem, że nie wiesz skąd to się wzięło
30 lip 14:35
konrad: przy x=2, b=1 a taki system chyba nie istnieje
30 lip 14:41
AC:
b > 3 ponieważ w systemie po podstawie b cyfry są od 0 do b−1
30 lip 14:52
Bartek : Okej, rozumiem, że muszę otrzymać b takie, by liczba b mogła reprezentować system liczbowy. Po
drodze miałem b=
√8 oraz inne głupie wyniki, które nie mogą reprezentować rodzaju systemu
liczbowego. Okej, jasna rzecz, czyli faktycznie najmniejszą liczbą jest 49 czyli przy x=7
liczba b=4.
Natomiast mnie chodzi o to, czy można do tego wyniku dość jakoś krok po kroku
algebraicznie...nie wiem....jakoś przez dowód? ...czy trzeba po prostu zrobić to metodą
podstawiania kolejnych potęg liczb naturalnych? Bo chodzi o to, że co mam zrobić, jeśli będę
musiał wykonać to podstawienie 50 razy, bo wcześniejsze liczby nie będą spełniały takiego
warunku? Ot co
30 lip 14:54
konrad: na pewno jakoś się da
30 lip 14:57
Mila:
Bardziej złożone systemy liczbowe można już podzielić na:
− Addytywne...........
− Pozycyjne, które posiadają symbole (cyfry) tylko dla kilku najmniejszych liczb naturalnych:
0, 1, 2, ..., g−1, gdzie g to tzw. podstawa systemu, która może być dowolną liczbą
naturalną większą niż 1.
30 lip 15:06
Bartek : @konrad−> tsaaa....
@AC−> jakbyś mógł to mi przybliżyć,bo mam wrażenie że jest to klucz do tego zadania. Dlaczego
twoim zdaniem w systemie o podstawie b cyfry są od 0 do b−1 oraz co ma do tego b>3?
No mam np 301b=3*b2 + 0*b1 + 1*b0 i co masz na myśli przez:"od 0 do b−1". Chodzi o
to, że nie bardzo wiem jak rozumieć twój argument.
30 lip 15:10
konrad: no jak masz np. system dwójkowy, czyli b=2, to masz w nim tylko cyfry 0 i 1, trójkowy b=3 −
cyfry 0,1,2 itd.
Teraz też dopiero zauważyłem, że treść zadania jest trochę nieprecyzyjna, bo można zrozumieć to
tak, że liczba po prawej stronie jak i x muszą być w tym samym systemie pozycyjnym, a z
podanego przez Ciebie rozwiązania wynika że x jest liczbą w systemie dziesiętnym.
30 lip 15:14
Bartek : Kurcze, nie wiem...no bardzo bym chciał, ale jeszcze tego nie rozumiem. Chyba spojrzę do
wikipedii i poczytam o systemach liczbowych.
30 lip 15:14
Bartek : Okej, okej, no rozumiem...ale przecież liczba 301 składa się z trzech cyfer, a jeżeli b>3, to
musiałaby mieć 4 cyfry czyli np 3010, czy nie jest tak? No skoro według autora b=4...
30 lip 15:17
konrad: nazwa systemu mówi ile w nim jest cyfr
30 lip 15:18
konrad: tzn. chodzi o to ile cyfr jest wykorzystywanych do zapisu liczb w danym systemie, a nie z ilu
skłąda się liczba w danym systemie
30 lip 15:19
Bartek : A nie, zaraz, co ja za głupoty wypisuę...
30 lip 15:19
Bartek : A no właśnie, już rozumiem...Co zaś do treści zadania, faktycznie jest nieprecyzyjna...
30 lip 15:20
konrad: jakby Ci się przypadkiem udało dojść jak to rozwiązać to napisz
30 lip 15:47
Bartek : Hmmm

No właśnie miałem nadzieję konrad, że tu mi ktoś podpowie
30 lip 15:52
Bartek : Inne zadanie, chyba łatwiejsze...dokonaj konwersji dziesiętnej liczby 267
10 do postaci o
podstawie 5.
No to mamy:
267:5=53 r.4
53: 5=10 r.3
10: 5=2 r.0
Tylko teraz nie wiem, czy zapisać to 43
5 czy raczej 34
5?
Ponadto konwersja odwrotna...dziwne rzeczy mi wychodzą:
34
5=3*5
1 + 4*5
0 =15+20

30 lip 15:58
Bartek : 5
0=1, sory

, ale i tak głupoty wychodzą
30 lip 15:59
Bartek : Rany! Ale się walnąłem. Już to idę policzyć jeszcze raz
30 lip 16:01
Bartek : Wiem, wiem...już mi wyszło, ale właściwie to powinno być chyba:
(2032)
5
Obliczyłem i się zgadza
30 lip 16:24
Bartek : Albo 2032
(5) ...jak kto woli
30 lip 16:24
Bartek : Czyli zasadniczo jeżeli chcę przekonwertować liczbę piątkową na dwójkową, to najlepiej
najpierw przerobić ją na dziesiętną a dopiero potem podzielić przez 2, żeby dojść do
dwójkowej...jeśli załapałem.
30 lip 16:28
Mila: Tak, Bartek będzie najlepiej, chociaż jak zauważyłeś, o pomyłki łatwo.
30 lip 16:37
Bartek : Mila, a powiedz...co w sytuacji, gdy mam liczby po przecinku...czyli muszę pomnożyć (a nie
podzielić) przez 5? Bo zauważyłem, że w przypadku konwersji binarnej (czyli mnożenia przez 2)
te zera i jedynki, to w nieskończoność idą...
A np w konwersji piątkowej zauważyłem, że w nieskończoność powtarza mi się 3
Gdy mam
0,39 *5=1 r.95
0,95 *5=4 r.75
0,75 *5=3 r.75
0,75 *5=3 r.75 o to właśnie chodzi, a przecież liczba 3 jest w pozycji najbardziej znaczącej.
To jak mam to zapisać? ,(3)41 ?
30 lip 16:56
konrad: 0,14(3)
30 lip 17:03
Mila:
30 lip 17:41
Mila: W części ułamkowej zapis zaczynamy tak, jak napisał Konrad.
Bartek, gratulacje! Musisz się teraz wykazywać dobrym przykładem.
30 lip 17:44
Bartek : Dziękować. Przekieruję to zadanie (czyt. to z samej góry) dla Ety. Może trochę lepiej to
zrozumiem.
30 lip 18:53
b.: pytanie jest dla jakich b>3 liczba 3b2+1 jest kwadratem liczby całkowitej
no to wstawiasz b=4,5,... i sprawdzasz
(pytanie jest o jedną podstawę, a nie o wszystkie możliwe, nie jestem pewien, ale rozwiązań
jest chyba nieskończenie wiele i podanie jak wyglądają wszystkie jest trudniejsze)
30 lip 22:54
Mila: x2=301
Dobrze rozwiązywałeś,
uwaga b≥4 bo podstawa musi być większa od 3 ( liczba 301(b) )
Dla zrozumienia prostsze zadania:
Wjakich systemach liczenia zapisane są liczby:
294(10)=600(x)
23(10)=35(x)
52(10)=44(x)
Jeśli zechcesz z ułamkami to też Ci napiszę.
30 lip 22:54
Bartek : Okej Mila,ale mam takie pytania:
1) czy wielkość liczby b, wynika w tym zadaniu bezpośrednio z wartości liczby 301 ? Tzn z
faktu, iż liczba 301 składa się z cyfr: 0,1,3 ? Bo mnie się wydawało, że liczba 301 może być
też w systemie 5 np 301
5 
− z tą tylko różnicą wykorzystane zostają jedynie 3 cyfry z
pięciu...
2)czy dojście do rozwiązania tego zadania polega na podstawianiu b≥4 ?
No właśnie...myślę, że jeszcze nie bardzo to wszystko rozumiem.
Równanie 23
10=35
x wydaje mi się sensowne, ale jak z tego równania obliczyć x oraz jak
obliczyć x jeśli zamiast 23 mam powiedzmy y, czyli y
10=35
x.
Poza tym w moim zadaniu dochodzi też kwadrat, więc prawą stronę trzeba jakoś spierwiastkować.
31 lip 11:48
konrad: 1) na tej podstawie możesz tylko określić, że b≥4
2)
3*x1+5*x0=23
31 lip 12:24
Bartek : Okej, rozumiem...ale ad.2 w przykładzie ...=23 jest łatwo,bo wystarczy policzyć x. W moim
zadaniu natomiast mam inną sytuację:
x
2=301
To jak mam to inaczej zapisać?
x
2*10
0 =3b
2 +1

x
2=3b
2 +1 Ale z tego zapisu nie wiele wynika,bo nadal mam dwie niewiadome: x oraz b?
Jednej się trzeba pozbyć. Więc co? Chcesz powiedzieć, że po prostu trzeba podstawić b=4,
b=5,b=6 itd?
No to by się kleiło,bo jak podstawię b=4, to mam wtedy
√49=7
10
No to zamieniam 7
10 na liczbę o podstawie b=4 i otrzymuję wynik konwersji w systemie o
podstawie 4. Okej, mam wrażenie że już wiem o co chodzi.
31 lip 12:32
konrad: ja nic mówiłem, że masz podstawiać po kolei każdą liczbę i sprawdzać czy spełnia równanie, ja
sam nie wiem jak to pierwsze rozwiązać inną metodą
31 lip 12:48
Bartek : Okej, Mila przyjdzie, to napisze czy to trzeba tak robić lub inaczej.. Kończę, bo za 10 minut
do roboty wychodzę...
31 lip 13:00
Mila:
x
2=3b
2+1 ⋀ b∊N ⋀b≥4
3b
2=x
2−1
b≥4 to b
2≥16
1
0 b=4
x
2=49, 49 jest kwadratem liczby 7, b=4 spełnia warunki zadania.
SPR.
(A po co zamieniasz 7?)
49=3*4
2+0*4
1+1*4
0
49
(10)=301
(4)
Jeśli masz jedno równanie z dwiema niewiadomymi, to korzystasz tylko z ograniczeń podanych w
zadaniu.
Nie widzę innego ograniczenia niż te wykorzystane.( ale może coś mi przyjdzie do głowy?)
31 lip 13:22
konrad: Mila, ale czy jakaś inna metoda czy trzeba tak po kolei sprawdzać każdą liczbę?
31 lip 15:19
Mila: 1) W jakich systemach liczenia prawdziwe są równości?
a) 33−14=14
b) 12*3=40
c) 2+2+3=7
rozpisz po kolei.
2) oblicz :
a) 1201(3)+212{(3)}=....(3) bez przeliczania na dziesiętny system
b) 1201(3)−212{(3)}=....(3)
31 lip 15:23
Mila: Konrad w tym zadaniu, ( z liczbą 301) w tym momencie nie widzę innego sposobu.
31 lip 17:30
Bartek : O jak fajnie...Mila, no na ciebie zawsze można liczyć no...Nie chcę tutaj nikogo faworyzować,
ale fakty są faktami.
Ale mam pytanie. Przy liczbie 301b b≥4 ,ale dlaczego tak jest? chodzi o to czy ja dobrze
rozumiem: bo mam cyfry 0,1,2,3 <−czyli w sumie cztery? czy właśnie tak powinienem to rozumieć?
Czyli gdy mam np liczbę 608b, to mam wtedy b≥9, bo mam cyfry: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,(...) ...
W sumie 9 cyfr...
Czy to o to chodzi?
31 lip 23:12
konrad: tak, o to
1 sie 11:30
Mila: Patrzysz jaka jest największa cyfra w liczbie, tu była 3, zatem system nie może być trójkowy,
tylko"wyższy". itd.
1 sie 16:02
Mila: Bartek, Konrad mnie tu wspierał.
1 sie 16:09
konrad: ale ja to tam niewiele pomogłem
1 sie 16:28
Bartek : Wszystko przeczytałem i rozumiem. Dziękować
2 sie 18:41