?
Patryk: dla jakich wartości parametru m równie ma 2 rozwiązania
wychodzi mi ,ze (−
∞;6)
co jest nie tak ?
28 lip 17:21
Patryk: zad nr 2
wyznacz wszystkie wartości parametru m tak aby funkcja nie miała pierwiastków
f(x)=(m+2)x4+6(m+2)x2+m2
x2=t i Δ<0 te warunki wystarczą ?
28 lip 17:27
nikt: nie
28 lip 17:28
Patryk: iloczyn<0 suma <0 ?
28 lip 17:34
nikt: rozpisz przypadkami dla Δ > 0 , Δ = 0 oraz Δ < 0
28 lip 17:38
Patryk: dlaczego tak ?
28 lip 17:44
nikt: a dlaczego nie ?
Albo będziesz miał funkcje kwadratową albo stałą.
Rozpatrz najpierw stała a później kwadratową z tym ze w kwadratowej musisz wszystkie mozliwe
przypadki. Najłatwiej jest to zrobić poprzez Δ
28 lip 17:46
Mila: | | m−8 | |
x+ |
| =4 /(x−2) ⋀ x≠2 |
| | x−2 | |
x
2−2x+m−8=4x−8
x
2−2x−4x+m=0
x
2−6x+m=0
Δ=36−4m
dokończ
28 lip 21:09
Mila: 1) Rozważ przypadek: m+2=0
2)Podstawienie x2=t
a)Δ≥0 i t1, t2 są ujemne ( zastosuj wzory Viete'a)
b) Δ<0
28 lip 21:48