dsg
charlotem: Klasa liczy 40 uczniów. 17 z nich gra w szachy,
21 umie pływać, a 6 posiada obie te umiejętności.
Ilu uczniów nie umie grać w szachy, ani pływać?
28 lip 11:43
Pestek: 40 − [(17+21)−6] = 32
28 lip 11:46
charlotem: 40−32=8 ?
28 lip 11:48
Artur z miasta Neptuna:
Tak
28 lip 11:58
charlotem: na 100%
28 lip 12:02
charlotem:
28 lip 12:03
pigor: ...

, lub nieco zmodyfikowane rozwiązanie :
17−6= 11 uczniów gra
tylko w szachy ⇒ 11+21=32 − gra w szachy lub pływa ⇒
⇒ 40−32=
8 − uczniów nie gra w szachy anie nie umie pływać . ...
28 lip 12:06
charlotem: dzięki
28 lip 12:08
Eta:

40−(11+6+15)= 40−32 =
8
Odp:
8 uczniów nie gra w szachy ani nie pływa
28 lip 13:03