Fizyka
Karmik: W halliday'u wyczytałem coś takiego:
Że siła Fp działająca na dwa złączone klocki o masach m1 i m2 jest równa (tarcie pomijamy):
Fp = (m1+m2)*a,
ale nie napisali z czego to wynika.
Mój durny umysł podpowiada mi, że Fwyp = Fp − a*m1 − a*m2 = 0, czy to jest prawda ?
28 lip 00:45
ocet: Na twoim miejscu dałbym sobie spokój z nauką fizyki, matematyki, czy czego tam jeszcze się
uczysz, to nie na twoją głowę. Na świecie musi być równowaga są ludzie mądrzy i tępi, z
przykrością muszę stwierdzić iż należysz do tych drugich i musisz się z tym pogodzić.
28 lip 02:37
___std_call___: To wynika ze wzoru na siłę F = ma. Gdzie m − masa, a − przyspieszenie. Jeśli masz obiekt o
masie m1 to masz ze wzoru F=m1a. Jeśli masz masę złożoną z kilku np. M = m1 + m2 to masz
F=Ma = (m1 + m2)a.
ocet − rzucanie wyzwiskami nie jest formą pomocy.
28 lip 09:34
Trivial:
ocet: "należysz do tych drugich i musisz się z tym pogodzić"
Tak, tak, a nasz los wyryty jest w kamieniu.
28 lip 10:38
Asyy: Nie karmcie trolla
28 lip 10:41
Karmik: Chyba będę musiał ten rozdział jeszcze raz przeczytać nie chcę brać rzeczy na intuicje bo wiem
że mnie zawodzi

.
ocet może w tym co piszesz jest trochę prawdy ale przynajmniej się nie poddaje i daleko mi do
zaakceptowania
28 lip 12:56
pigor: ...
Karmik tak trzymaj
28 lip 14:05
asdf: @ocet
Co ty za brednie piszesz człowieku..To, że nie rozumie wzoru nie znaczy, że jest totalnym
kretynem. Po to się człowiek uczy, by zrozumieć i nie wszystko od razu. Przypominasz mi
instruktora nauki jazdy, który powiedział kursantce, żeby sobie dała spokój z nauką jazdy, bo
to nie dla niej. Ona się uparła, dokupiła 3 jazdy, przyłożyła się, jeździła samochodem (jako
pasażer) jak najwięcej i zdała egzamin. Dzisiaj ma prawko i się cieszy, instruktor wyszedł na
głupa i tyle.
@Karmik
Życzę Ci powodzenia, nie poddawaj się

Do odważnych świat należy
28 lip 16:17