rówanie prostej na płaszczyźnie
ania: Wskaż pary prostych równoległych, prostopadłych i przecinających się, które nie są
prostopadłymi
k: 3x − y + 1 = 0
l: −4x + y + 7 = 0
m: −1,5x + 0,5y =0
n: x + 3y + 5 = 0
p: 8√2x − 2√2y − 14√2 = 0
27 lip 20:43
ania: brakuje mi tylko prostych przecinających się
27 lip 21:35
Eta:
przecinające się i nie prostopadłe:
k i l , k i p, l i m, l i n
27 lip 21:48
Mila: k: 3x − y + 1 = 0 ⇔y=3x+1
l: −4x + y + 7 = 0 ⇔y=4x−7
m: −1,5x + 0,5y =0 ⇔0,5y=1,5x ⇔ y=3x
| | −1 | | −5 | |
n: x + 3y + 5 = 0 ⇔3y=−x−5 ⇔y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
p: 8√2x − 2√2y − 14√2 = 0⇔ 8x−2y−14=0 ⇔y=4x+7
jeszcze p i m
27 lip 22:16
ania: dobrze ale dlaczego właśnie te jest na to jakis wzór?
27 lip 22:41
Mila: Przekształciłam Ci równania do postaci kierunkowej y=ax+b
a współczynnik kierunkowy prostej
Proste przecinają się , jeśli mają różne współczynniki kierunkowe.
1) y=4x−7 i y=4x+7 to proste równoległe ( mają jednakowe współczynniki kierunkowe a=4)
y=3x+1 i y=4x−7 proste przecinają się (3≠4)
| | 1 | | 5 | |
y=3x+1 i y=− |
| x− |
| proste przecinają się |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
i są prostopadłe (3≠ − |
| i − |
| *3=−1) |
| | 3 | | 3 | |
Przeczytaj teorię z lewej strony albo w swojej książce.
27 lip 22:58
martyna:
13 gru 15:53