ab
math: Udowodnij, że jeśli a jest wymierne, a b niewymierne, to ab jest niewymierne
27 lip 17:18
Vax: To nieprawda ;f
28 lip 21:09
Vax:
a=2
b=log23
28 lip 21:12
Marek: 2√3 jest wg Ciebie Vax wymierne?
28 lip 21:13
Vax: W którym momencie tak napisałem?
28 lip 21:13
Marek: To nieprawda − albo ja źle zrozumiałem.
z tego co Ty dałeś teraz, wychodzi liczba wymierna. Natomiast a=2, b=log35 już niewymierne
jest
28 lip 21:16
Vax: No
28 lip 21:16
Marek: To jak to udowodnić?
28 lip 21:17
Vax: Dowód ma polegać na tym, że pokazujemy prawdziwość dla dowolnych a,b spełniających
założenie, skoro znalazłem przykład liczb a,b spełniających założenie, który nie spełnia tezy,
to teza w ogólności jest nieprawdziwa..
28 lip 21:18
Marek: czaje

. dzieki.
28 lip 21:20