cosinus
Krzychu: cos(180−x)=−cosx?
cos(180+x)=−cosx?
W drugiej ćwiartce cos jest ujemny, wiec chyba tak prawda?
27 lip 17:14
Eta:
ok
27 lip 17:17
pigor: ... tak, napisałeś dobrze, ale tu nie jest II−ga , tylko III−cia ćwiartka (na szczęście w
obu cosinus jest ujemny) . ...
27 lip 17:22
Krzychu: >0 − 1 cwiartka
>90 druga,
180> trzecia
>270 czwarta
szybko to zapomniałem, jeżeli to tak idzie jak wyżej.
27 lip 17:27
Eta:
Ićw. x€ (0
o, 90
o)
IIćw. x€(90
o, 180
o)
III ćw. x€ ( 180
o, 270
o)
IV ćw. x€( 270
o, 360
o)
27 lip 17:33
27 lip 17:34
Krzychu: ok, ale jak redukuje np: sin(180+x), sin(180−x) to sprawdzam z wierszyka jaki jest znak sinusa
w trzeciej czy w drugiej ćwiartce?
27 lip 17:43
pigor: sin(180+x) − w III−ej, a sin(180−x) − w II−ej . ...

to wszystko "widać" w układzie xOy ,
gdzie miarę kąta liczysz od półosi +Ox w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara , to
chyba wiesz, a więc skąd masz z tym takie problemy

. ...
27 lip 17:58
Krzychu: ale ten x ma być mniejszy od 90 tak? bo dla większych to się komplikuje.
1. sin(180−20)=sin20
sin(180+20)=−sin20
tak?
2. sin(180−400)=sin20
sin(180+400)=−sin20
tak?
27 lip 18:02
pigor: ... 1. tak x to kąt ostry (z założenia wzorów redukcyjnych) , zaś w
2. ja bym sprowadził do ostrego i skorzystał z nieparzystości funkcji y=sinx np. tak :
sin(180−400)=sin(−220)= −sin220= −sin(180+40) = −(−sin40)= sin40 ,
zaś np. tak:
sin(180+400)= sin580= sin(360+220)=sin220= sin(180+40)= −sin40 ...
27 lip 18:22