jak to zrobic
kciuk:

Dane sa punkty A=(−4,32) i B=(−36,16). Wykaz ze kolo o srednicy AB jest zawarte w II ćwiartce
ukladu wspolrzednych.
zrobilem rysunek pogladowy, no i obliczylem ze S=(−20,24), |AB|= 16
√5
Czy mozna to udowodnic w ten sposob ze
wzoru na odleglosc punktu od prostej
bo mamy
wspolrzedne S oraz proste o rownaniach
y=0 i
x=0 czyli osie ukladu. Jesli nie to w
jaki sposob
1 maj 17:27
@Basia: Podpowiadam
1 maj 17:31
@Basia:
Punkt P(x,y)∊k(S,r) ⇔ |SP|≤r
Punkt P(x,y)∊k(S,r) ⇔ |SP|≤8√5
I tak jak proponujesz wystarczy wykazać, że odległość S od OX i OY jest >8√5
1 maj 17:37
kciuk: ok to dzieki bardzo

moze zdam mature nawet
1 maj 17:50
kciuk: kurcze a czy trzeba by tez wykazywac ze od OY tez, no bo to widac ewidentnie z rysunku, ale
pewnie trzeba, to przeciez analityczna

tu rysunki tylko pogladowe
1 maj 17:52
@Basia: Trzeba oczywiście, ale to proste.
Równanie OY ma postać x=0 czyli: 1*x + 0*y + 0 = 0
1 maj 18:45