Witam i proszę o pomoc
bury: Witam mam kłopot z dwoma zadaniami tekstowymi jedno z nich ruszyłem ale drugie to nawet nie
wiem jak zacząć więc proszę o pomoc a treści nich są następujące :
zad 1
Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami .
Pierwszy przeszedł drogę z A do B i zaraz wrócił do A. Drugi poszedł z B do A i wrócił do B.
Turyści minęli się po raz pierwszy w odległości 4 km od A , drugi raz w odległości 3 km od B.
Jaka jest odległość z A do B ?
zad 2
Przez jeden z kranów woda wypływa ze zbiornika , a przez drugi do niego wpływa.
Gdy otworzymy oba krany, zbiornik zostanie napełniony wodą w ciągu 12 godzin.
W ciągu ilu godzin pierwszy kran opróżnia pełny zbiornik , a drugi napełnia pusty
zbiornik , jeżeli wiadomo , że czas napełniania zbiornika jest o godzinę krótszy od czasu
jego opróżniania.
Ruszyłem drugie zadanie
tutaj trzeba chyba stosować układ równań
i mam jedno równanie
gdzie x to czas napełniania zbiornika , a y to czas opróżniania zbiornika
tyle mam na razie z drugiego zadania ale i tak nie wiem czy dobrze
a to pierwsze zadanie nawet nie potrafie zacząć więc proszę o ułożenie układów równań a ja je
spróbuje rozwiązać i zobacze czy wynik wyszedł dobrze bo ja znam wyniki bo te zadania to z
książki są , no ale co z tego że znam wyniki jak nie potrafie ich rozwiązać
27 lip 12:02
krystek:

I teraz przeanalizuj:
odległość z A do B oznacz przez x
Dospotkania ile przeszedł pierwszy z Ado B a ile drugi z B do A do czasu minięcia ich czas
jest taki sam
27 lip 13:14
pigor: coś mi w zad. 1 dane nie pasują ? Na pewno dobrze przepisałeś , bo głupie wyniki mi wychodzą :
około 0,5h opróżnianie , 24,5 napełnianie basenu , czy taką masz odpowiedź
27 lip 14:40
Eta:
x −− czas napełniania pustego zbiornika , x>0
y −− czas opróżniania pustego zbiornika
odp: x= 3h y= 4h
27 lip 15:48
27 lip 15:51
Eta:

Zad 1/
x −− odległość między miastami A i B , x > 4
Pierwsze spotkanie rowerzystów w
S1 :
rowerzysta jadący z A→B przebył drogę 4 km
w tym samym czasie jadący z B→A przebył drogę (x −4) km
Drugie spotkanie w
S2 :
rowerzysta wracający z B→ A przebył łączną drogę (x+3) km
rowerzysta wracający z A →B przebył łączną drogę ( x+x−3)= (2x−3 )km
zatem stosunek przebytych dróg jest:
po rozwiązaniu tego równania otrzymujemy
x= 9 km
27 lip 16:13
bury: Eta dobrze zrobiła oba zadania bardzo dziękuja
28 lip 00:08
Eta:
28 lip 00:12