matematykaszkolna.pl
Witam i proszę o pomoc bury: Witam mam kłopot z dwoma zadaniami tekstowymi jedno z nich ruszyłem ale drugie to nawet nie wiem jak zacząć więc proszę o pomoc a treści nich są następujące : zad 1 Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami . Pierwszy przeszedł drogę z A do B i zaraz wrócił do A. Drugi poszedł z B do A i wrócił do B. Turyści minęli się po raz pierwszy w odległości 4 km od A , drugi raz w odległości 3 km od B. Jaka jest odległość z A do B ? zad 2 Przez jeden z kranów woda wypływa ze zbiornika , a przez drugi do niego wpływa. Gdy otworzymy oba krany, zbiornik zostanie napełniony wodą w ciągu 12 godzin. W ciągu ilu godzin pierwszy kran opróżnia pełny zbiornik , a drugi napełnia pusty zbiornik , jeżeli wiadomo , że czas napełniania zbiornika jest o godzinę krótszy od czasu jego opróżniania. Ruszyłem drugie zadanie tutaj trzeba chyba stosować układ równań i mam jedno równanie
12 12 

+

= 1
x y 
gdzie x to czas napełniania zbiornika , a y to czas opróżniania zbiornika tyle mam na razie z drugiego zadania ale i tak nie wiem czy dobrze a to pierwsze zadanie nawet nie potrafie zacząć więc proszę o ułożenie układów równań a ja je spróbuje rozwiązać i zobacze czy wynik wyszedł dobrze bo ja znam wyniki bo te zadania to z książki są , no ale co z tego że znam wyniki jak nie potrafie ich rozwiązać
27 lip 12:02
krystek: rysunekI teraz przeanalizuj: odległość z A do B oznacz przez x Dospotkania ile przeszedł pierwszy z Ado B a ile drugi z B do A do czasu minięcia ich czas jest taki sam
27 lip 13:14
pigor: coś mi w zad. 1 dane nie pasują ? Na pewno dobrze przepisałeś , bo głupie wyniki mi wychodzą : około 0,5h opróżnianie , 24,5 napełnianie basenu , czy taką masz odpowiedź
27 lip 14:40
Eta: x −− czas napełniania pustego zbiornika , x>0 y −− czas opróżniania pustego zbiornika
1 1 1 

=

x x+1 12 
odp: x= 3h y= 4h
27 lip 15:48
Eta: Ejj pigor emotka chyba upał tak na Ciebie niekorzystnie działa emotka emotka
27 lip 15:51
Eta: rysunek Zad 1/ x −− odległość między miastami A i B , x > 4 Pierwsze spotkanie rowerzystów w S1 : rowerzysta jadący z A→B przebył drogę 4 km w tym samym czasie jadący z B→A przebył drogę (x −4) km Drugie spotkanie w S2 : rowerzysta wracający z B→ A przebył łączną drogę (x+3) km rowerzysta wracający z A →B przebył łączną drogę ( x+x−3)= (2x−3 )km zatem stosunek przebytych dróg jest:
 4 x+3 

=

x−4 2x−3 
po rozwiązaniu tego równania otrzymujemy x= 9 km
27 lip 16:13
bury: Eta dobrze zrobiła oba zadania bardzo dziękuja
28 lip 00:08
Eta:
28 lip 00:12