Znajdź pierwiastki równania trzeciego stopnia
szin: 16*x3−712*L*x2−L2*x+2,18*L3
Należy policzyć po X. Jak się za to zabrać?
26 lip 15:46
Trivial:
| 1 | | 7 | |
| x3 − |
| Lx2 − L2x + 2.18L3 = 0 |
| 6 | | 12 | |
Najpierw użyj podstawienia x = Lu, wtedy masz:
| 1 | | 7 | |
| L3u3 − |
| L*L2u2 − L2*Lu + 2.18L3 = 0 /: L3 |
| 6 | | 12 | |
| 1 | | 7 | |
| u3 − |
| u2 − u + 2.18 = 0. |
| 6 | | 12 | |
A teraz użyj jakiejś maszynki liczącej.
26 lip 16:02
szin: ale chcialbym mieć x= liczba, ułamek i wyrażone L np x= 2L
26 lip 16:18
26 lip 16:35
szin: Dzięki za pomoc.
26 lip 16:42
pigor: ...no to np. tak : niech
a,b,c=? − szukane pierwiastki jako funkcje L , to ze
wzorów Viete'a masz układ równań, mianowicie
16x3−712Lx2−L2x+2,18L3=0 /*12 ⇔ 2x
3−7Lx
2−12L
2x+26,16L
3=0 ⇔
⇔ a+b+c= 3,5L i ab+ac+bc= −6L
2 i abc=13,08L
3 ⇔
⇔
c=3,5L−a+b= ? i
ab +(a+b)(3,5L−a−b)= −6L2 i ab(3,5L−a−b)=13,08L3 no i teraz
pobaw się układem dwóch równań nieliniowych o niewiadomych
a,b (tym niebieskim)
w czym życzę ci powodzenia, bo mnie się po prostu ....

nie chce
26 lip 16:52