prosze o pomoc, zadanko na dowodzenie
kciuk:

W prostokacie ABCD wierzcholek D polaczono odcinkami ze srodkami E i F bokow AB i BC, zas M i N
to punkty przeciecia tych odcinkow z przekatna AC (patrz rys.).
a) Uzasadnij, ze odcinki AM, MN i NC sa jednakowej dlugosci,
b) Uzasadnij, ze trojkaty AEM i CNF maja rowne pola.
@Basia:
Zauważ, że △AME ~ △CMD w skali 1:2
i △CNF ~ △AND w skali 1:2
| |CM| | |
wynik stąd, że |AM| = |
| |
| 2 | |
|CM| = 2|AM|
|AN| = 2|CN|
|CM| = |CN|+|MN| = 2|AM|
|AN| = |AM|+|MN| = 2|CN|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|CN|+|AM|+2|MN| = 2|AM|+2|CN|
2|MN| = |AM|+|CN|
|AM|=|CN|
| |CN|+|CN| | |
|MN| = |
| = |CN| |
| 2 | |
|AM| = |MN|=|NC|
ad.b
nadal korzystasz z podobieństwa opisanego wyżej
dorysuj wysokości MM
1 i nN
1
MM
1 =
13BC
NN
1 =
13AB
P
AME =
12*AE*MM
1 =
12*
12*AB*
13*BC =
112AB*BC
P
CNF =
12*CF*NN
1 =
12*
12*BC*
13*AB =
112AB*BC