Liczby rzeczywiste
Koral: 2)(x+1)
2≤(x+2)
2≤(x+3)
2
3)I x+4|=2
4) |x−3|=5
Basia :
26 lip 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
Koral ... no to czekamy
26 lip 12:13
Mila: Cześć Krystek, gdzie to bywałeś, nie było Cię na forum.
26 lip 15:04
Koral: Artur z miasta Neptuna daj wskazówkę do 1) jak to liczyć?
6 sie 14:59
Saizou : Koral a jak liczymy nierówności podwójne
6 sie 15:00
6 sie 16:36
6 sie 16:40
konrad: pomnóż całość tak by pozbyć się ułamka
6 sie 16:57
Koral: sprawdz czy jest okej
6 sie 17:03
Koral: 12*4(x+2)<12*3(x+1)
6 sie 17:07
konrad: to wyżej jest źle
6 sie 17:08
6 sie 17:09
Koral: wez mi to przykład rozwiąż a ja podobny postaram się rozwiążać konrad
6 sie 17:09
picia:
ale juz prawie masz...
4(x+2)<3(x+1)
4x+8<3x+3
x< −5
6 sie 17:14
Koral: | x+2 | | x+1 | | x+1 | | 2x+1 | |
| < |
| /*12 ∧ |
| < |
| /*24 |
| 3 | | 4 | | 4 | | 6 | |
4(x+2),3(x+1) ⋀ 6(x+1)<4(2x+1)
4x+8<3x+3 ⋀ 6x+6<8x+4
4x−3x<3−8 ⋀ 6x−8x<4−6
x<−5 ⋀ x>1
6 sie 18:39
Koral: prosze o sprawdzenie
6 sie 18:41
Saizou : 
i możesz to jeszcze zapisać w postaci przedziału
6 sie 18:51
Saizou : a zatem odpowiedź jest, że x∊...?
6 sie 18:59
pigor: ... no to jeszcze raz , np. tak :
13(x+2(< 14(x+1)< 16(2x+1) /*12 ⇔ 4(x+2)< 3(x+1)< 2(2x+1) ⇔
⇔ 4x+8< 3x+3 ∧ 3x+3< 4x+2 ⇔ x<−5 ∧ x>1 ⇔
x∊∅ . ...
6 sie 20:23
Koral: x∊∅
7 sie 12:03
Koral: 2) x
2+2*x*1+1
2 ≤ x
2+2*x*2+2
2 ⋀ x
2+2*x*2+2
2 ≤ x
2+2*x*3+3
2
x
2+2x+1 ≤ x
2+4x+4 ⋀ x
2+4x+4 ≤ x
2+6x+9
x2−x2+2x−4x≤4−1 ⋀
x2−x2+4x−6x ≤ 9−4
−2x ≤ 3/:(−2) ⋀ −2x ≤ 5/:(−2)
7 sie 13:21
picia:
w obydwu masz błędy
−2x>4 // : (−2)
x < −2
7 sie 13:32
Koral: gdzie mam te błędy ?
7 sie 13:37
Koral: Artur sprawdz mi zadanko
7 sie 13:44
Koral: Mila, Artur z miasta Neptuna gdzieś jest zle tak twiedzi picia więc wskażcie mi
7 sie 14:00
picia:
przeciez Ci pokazalem co jest zle...
gdy mnozysz/dzielisz nierownosc przez liczbe ujemna to zmieniasz znak nierownosci. i to Ci
pokazalem w prostym przykladzie.
7 sie 14:15
7 sie 23:01
Koral: czy wyniki się zgadzają ?
7 sie 23:02
picia: tak, tylko wypadaloby napisac ze x∊....?
7 sie 23:10
8 sie 12:03
picia:
żle. narysuj sobie os liczbowa i zaznacz przedzialy.
8 sie 12:10
Koral:
8 sie 12:38
Koral: jak napisać ułamek na osi np 1/2
8 sie 12:40
picia:
troche niedokladny ale ogolnie dobrze

to gdzie jest czesc wspolna?
8 sie 12:40
picia:
ja tylko wiem tyle zeby narysowac kreske po prostu
8 sie 12:41
picia:
pamietaj ze masz wieksze badz rowne
8 sie 12:44
Koral: nie ma częsci wspólnej chyba
8 sie 12:45
8 sie 12:46
Koral: to narazie sprawdz mi
8 sie 12:47
Koral: Ix+4I=2
x+4=−2 ⋁ x+4=2
x=−4−2 ⋁ x=2−4
x=−6 ⋁ x=−2
8 sie 12:51
picia:

ma czesc wspolna. to tam gdzie " spotykaja" sie dwa kolory.
8 sie 12:51
picia:
wartosc bezwgledna dobrze. sam mozesz sobie sprawdzic podstawiajac wyniki pod x w wyjsciowym
rownaniu.
8 sie 12:53
Koral: x+4=−2
−6+4=−2
−2=−2
8 sie 19:56
Koral: picia tak się sprawdza i czy do tego równania
8 sie 19:56
picia:
nie. Twoje wyjsciowe rownanie jest z wartoscia bezwzgledna, czyli:
|−6+4|=2
|−2|=2
teraz opuszczam wartosc bezwzgledna
2=2
L=P
8 sie 20:01
picia:
i tak samo z drugim rozwiazaniem
8 sie 20:02
Koral: I−2+4I=2
I2I=2
opuszczam wartość bezwzględną
2=2
L=P
8 sie 20:21
picia:
8 sie 20:23
Koral: Ix−3I=5
x−3=−5 ⋁ x−3=5
x=−5+3 ⋁ x=5+3
x=−2 ⋁ x=8
8 sie 20:40
Koral: picia sprawdz to
8 sie 20:41
konrad:
8 sie 20:43
picia: dobrze
8 sie 20:43
Koral: I−2−3I=−5
I−5I=5
−5=5
L≠P
8 sie 20:46
konrad: ale po prawej stronie masz 5 nie −5
8 sie 20:46
picia:
|−5|= 5
8 sie 20:47
konrad: aa, błąd masz też dalej |−5|=5
8 sie 20:47
picia:
podstawiaj do wyjsciowego rownania czyli do Ix−3I=5
8 sie 20:49
Koral: I−5I=5 to jest prawa
8 sie 20:52
picia:
no wszystko sie zgadza
8 sie 20:54
Koral: wartość bezwzględna z liczby ujemnej jest dodatnia jak ją opuszczam
8 sie 20:56
Koral: coś jest zle
8 sie 20:58
Koral:
8 sie 20:59
Koral: I−8−3I=5
I−11I=11
5=11
L≠P
8 sie 21:00
konrad: co źle?
8 sie 21:00
Koral: wszystko jest dobrze tak mniemam
8 sie 21:01
konrad: no to jest, od kiedy I−11I=5
8 sie 21:02
konrad: *jest źle
8 sie 21:03
Koral: rozwiąż to a dasz mi taki podobny przykład ok
8 sie 21:04
Koral: a powinno się zgadzać L=P a się nie zgadza
8 sie 21:04
konrad: zresztą skąd po prawej stronie nagle 11
8 sie 21:05
Koral: rozwiąż bo ja ide oglądać siatkówkę ok
8 sie 21:07
konrad: zadanie jest dobrze rozwiązane, tylko źle robisz sprawdzenie, picia Ci napisal jak masz robć −
podstawiasz do równania wyjściowego i obliczasz
8 sie 21:07
konrad: wszyscy na tą siatkówkę....
8 sie 21:08
Koral: to postawienie mi rozwiąż i wytłumacz okej
8 sie 21:08
konrad: tam wogóle jest 8 nie −8
I8−3I=5
I5I=5
5=5
L=P
8 sie 21:10
picia:
Koral a skad wziales
−8 
przeciez wyszlo Ci 8 i −2....
8 sie 21:12
Koral: Gustlik proszony
9 sie 11:28
Koral: I−2−3I=5
I−5I=5
5=5
L=P
9 sie 11:41
pigor: hmm ..., nie jestem panem
G , ale może to cię przekona :
|x−3|=5 oznacza , że szukasz na osi liczbowej OX takiej liczby x, która jest odległa od
liczby 3 − na lewo lub na prawo od niej − o 5 (jednostek) , a więc 3−5=−2 lub 3+5=8 i tyle
odp.
x∊{−2,8} . ...
9 sie 11:43
Koral: x∊(−2,8)
9 sie 12:10
Saizou : Koral w nawiasach klamrowych musi być, bo wypisujesz poszczególne elementy, a nie ciąg
liczb
9 sie 12:12
pigor: gdyby była to nierówność np. taka :
|x−3|<5 ⇔
x∊(−2; 8) − szukany
przedział otwarty rozwiązań nierówności .

,
natomiast twoje równanie :
|x−3|=5 ⇔ x=−2 ∨ x=5 ⇔
x∊{−2,8} − szukany
zbiór 2−elementowy rozwiązań
danego równania.
9 sie 13:53