matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postac
ghkj:
Jak przekształcić te wyrażenia na postać wykładniczą
Z=0,05+j0,01 R=0,1−j0,075
26 lip 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam ma być '
i
' a nie 'j'
z = a + ib = |z|(cosγ + isinγ) = |z|e
iγ
gdzie y = Arg(z) ∊<0;2π>
26 lip 12:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście nie y = Arg(z) tylko
γ
26 lip 12:20
Trivial:
Artur
, w fizyce często jednostkę urojoną zapisuje się jako j.
26 lip 12:33