problem
Krzychu: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=n2−4n+x2+8x+20. Wykaż, że wszystkie wyrazy tego ciągu są
nieujemne dla każdej liczny rzeczywistej x.
Ja to zrobiłem an=(n−2)2+(x+4)2 jest zawsze większe lub równe, dla każdego iksa, bo to
należało wykazać.
Ale w odpowiedziach mam:
Dla x∊R\{−4} każdy wyraz ciągu an jest dodatni, gdyż trójmian kwadratowy (n2−4n+x2+8x+20) ma
ujemny wyróżnik.
Stąd pytanie:
To oni zrobili to zadanie źle, bo pytają o nieujemne(≥0), a w odpowiedzi dają dodatnie (>0). A
po drugie, to każą mi wykazać że dla każdego iksa zachodzi to. Wiec chyba nie może być, że nie
zachodzi dla każdego, tak jak oni przedstawiają.
25 lip 22:13
Mila: Policzyli Δ
Δ=16−4(x2+8x+20)=−4(x+4)2
Δ<0 dla x≠−4
czyli napisali prawdę.
Ponadto napisali, że każdy wyraz jest dodatni dla tej Δ.
Oprócz tego rozważasz przypadek x=−4 i wtedy an≥0.(też prawda)
Twój sposób jest prostszy.
25 lip 22:58
Krzychu: Ale ja nie uwzględniłem tej −4. za co bym pewnie stracił punkt.
Ale to Twoje jest chyba złe. Bo trzeba sprawdzić kiedy są nieujemne. Czyli większa lub równe
zero. A dla tego ujemnego współczynnika przy −4(x+4)2 to tylko −4 właśnie pasuje....
25 lip 23:09
Mila: KRzychu, delta ujemna to trójmian: n2−4n+x2+8x+20 przyjmuje jakie wartości?
26 lip 00:06
Krzychu: dodatnie

, myślałem że chodzi o to drugie. No ale i tak oni mówią, że wykaż że dla każdego
iksa, a tak sie nie da wykazać...
26 lip 09:18
Basia: no jak to nie; przecież wykazałeś, że są nieujemne, a takie było polecenie
nie wszystkie są dodatnie, ale nieujemne tak
o to chodzi w tej odpowiedzi; pokazali niejako dodatkowo, że dla x= −4 będą również wyrazy
równe zero
zero też jest nieujemne
26 lip 09:34
Krzychu: Ok, czyli że dla −4 też wszystkie wyrazy są nieujemne ?
26 lip 09:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... podstaw x=−4 to co otrzymasz

a
n = (n−2)
2 ... 'najmniejszą' wartość jaką przyjmują
wyrazu ciągu to

0
26 lip 10:01
Krzychu: No ale oni nie są pojebani jak dają taką odpowiedź? że dla −4 ciag nie jest dodatni. Jak o to
nie pytają nawet....
26 lip 10:12
Basia:
Krzychu każdy człowiek czasem się myli.
26 lip 10:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
Krzychu ... nie ... nie są 'pojebani'. Mógł być np. błąd w druku (treści zadania).
Nikt nie jest nieomylny ... więc więcej spokoju i zrozumienia.
26 lip 10:38
pigor: ... nie wiem po co ta dyskusja , a i nie wiem dlaczego nikt nie zabrał się do
tego zadania np. tak :
wyrazy nieujemne tzn. a
n ≥0 , a więc mamy kolejno ciąg nierówności równoważnych
an ≥0 ⇔ n
2−4n+x
2+8x+20 ≥0 dla ∀x∊R ⇔
Δn≤ 0 ⇔ 16−4(x
2+8x+20)≤ 0 ⇔
⇔ 4−x
2−8x−20≤ 0 ⇔ x
2+8x+16 ≥0 ≥
(x+4)2≥0 ⇔
x∊R c.n.w. . ...
26 lip 11:16
pigor: ...
Krzychu , a Twoje rozwiązanie jest piękne

, szacun − sam na to bym nie wpadł .
26 lip 11:23