szeregi
Marek: | | ∏ | |
Jak udowodnić (dowolnym kryterium), że szereg ∑n=1∞(2n*sin( |
| )? |
| | 3n | |
25 lip 22:04
Artur z miasta Neptuna:
z Cauchy'ego
limn−>∞ n√2n*sin(π/(3n)) = lim 2*n√sin(π/(3n) = 2* (lim n√sin(π/3n) −> 2*0 = 0
25 lip 23:58
nikt : Ja bym to zrobił troszkę inaczej :
z własności:
sin ≤ x mamy że :
| | π | | 2 | |
2n * sin |
| ≤ 2n * U{π}{3n = ( |
| )n * π |
| | 3n | | 3 | |
| | 2 | |
Szereg ∑( |
| )n * π jest zbieżny więc na mocy kryterium porównawczego wyjściowy szereg |
| | 3 | |
również jest zbieżny.
26 lip 03:03
nikt : Co do granicy :
lim
n√sin(π/3n)
n→
∞
Przy bardzo małych argumentach sinusa zachodzi zależność :
n→
∞
Tak wiec jeżeli odpowiednio przekształcimy tą granicę :
| | n√sin(π/3n) * n√π/3n | |
lim n√sin(π/3n) = lim |
| = lim |
| | n√π/3n | |
| | n√sin(π/3n) | | 1 | |
|
| * lim n√π/3n = 1 *lim n√π/3n = lim n√π/3n = |
| |
| | n√π/3n | | 3 | |
26 lip 03:30