ciagi
mat.: Dany jest ciag o wyrazie ogolnym an= −n
3 +7n +6. Ktory z wyrazow tego ciagu ma wartosc 0
Niestety nie wiem ja rozpisac to rownanie prosze o o pomoc
25 lip 20:02
Artur z miasta Neptuna:
−n3 + 7n + 6 = 0
szukasz miejsc zerowych tego wielomianu ... który będzie liczbą naturalną dodatnią.
powodzenia.
25 lip 20:04
Artur z miasta Neptuna:
podpowiem tylko ... że są tylko 4 'podejrzani' ... są to:
1, 2, 3, 6
25 lip 20:04
mat.: dzieki jeszcze nad tym pomysle. Najwiecej klopotu sprawia mi to −n3 bo zwykla delta sie nie
sprawdzi..
25 lip 20:06
Artur z miasta Neptuna:
niee ... dlatego wtedy 'szukasz' pierwiastków.
Szukanie (całkowitych) pierwiastków zaczynasz od przyjrzeniu się wyrazowi wolnemu (w tym
przypadku 6).
Pierwiastkami całkowitymi mogą być TYLKO I WYŁĄCZNIE dzielniki tejże liczby (za znakiem + lub −
).
dlatego pierwiastkami całkowitymi tego wielomianu mogą być jedynie:
+/− 1
+/− 2
+/− 3
+/− 6
25 lip 20:08
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli znajdziesz jeden pierwiastek (zawsze się zaczyna szukanie od podstawiania +/− 1)
dzielisz wyjściowy wielomian przez (x − pierwiastek) i otrzymujesz w wyniku wielomian drugiego
stopnia...z którego liczysz Δ
25 lip 20:10
mat.: W tym zadaniu wezme pod uwage tylko 2 i 3 ( ujemne odpadaja a 1 i 6 nie mam w podpunktach z
odpowiedzia. Czy teraz te dwie liczby powinnam podstawic i wybrac ta ktora sie zgodzi?
25 lip 20:12
mat.: aaa ok rozumiem! dzieki
25 lip 20:14
Artur z miasta Neptuna:
albo po prostu podstawiasz tych 4 kandydatów (1, 2, 3, 6) ... w końcu zadanie nie polega na
odnalezieniu wszystkich pierwiastków ... ale ... musisz wiedzieć (na przyszłość) jak będzie
wyglądała ogólna procedra wyznaczania pierwiastków wielomianów wyższego (niż 2) stopnia.
25 lip 20:17
mat.: Wyszlo mi 3 i w odpowiedzi wskazuja ze dobrze obliczylam. Nie podstawialam tylko wyznaczylam
pierwiastki. Dziekuje za pomoc
25 lip 20:21
Artur z miasta Neptuna:
nie ma sprawy ... polecam się na przyszłość
25 lip 20:38
Eta:
n€ N+
−n3+7n+6=0 /*(−1)
n2−7n−6=0⇔ (n+1)(n−3)(n+2)=0
to n= 3
odp: Wyraz a3=0
25 lip 21:44
Gustlik: Najlepiej Hornerem − najpierw obliczamy jak na x, uwzględniając ujemne pierwiastki, bo
potrzebne jest znalezienie jakiegokolwiek pierwiastka, nawet ujemnego żeby "zjechać" ze
stopniem do funkcji kwadratowej, potem ujemne i inne "nienaturalne" odrzucimy:
"Kandydaci" na pierwiastek: +−1, +−2, +−3, +−6
−1 0 7 6
1 −1 −1 6 12 ← n=1 nie spełnia
−1 −1 1 6 0 ← n=−1 jest pierwiastkiem
(n+1)(−n2+n+6)=0
Δ=25, √Δ=5
n1=3, n2=−2
Pierwiastkami są n=−1, n=3 i n=−2, ale tylko n=3 spełnia warunki zadania − ∊N+.
25 lip 21:53