proszę o dokładne wyjaśnienie
Marta: wyznacz równanie funkcji f, jeżeli: f(2x+3)=x2−4x+7
podaj zbiór wartości funkcji f
25 lip 18:44
pigor: ...np. tak : f(2x+3)=x
2−4x+7 i niech 2x+3=t ⇒ f(2x+3)=
14(4x
2−16x+28) i 2x=t−3 ⇒
f(t)=14[(t−3)
2−8t+28]=
14(t
2−6t+9−8t+28)=
14(t2−14t+36),
zatem
f(x)=14(x2−14x+36) , lub inaczej
f(x)=14x2−72x+9 . ...
25 lip 19:21
Artur z miasta Neptuna:
Mila ... niee
to jest tricky −−− f(2x+3) = x
2−4x+7 ... i teraz z takiej postaci masz dojść do f(x) =
Marto ... zauważasz, że w funkcji po podstawieniu '2x+3' występuje x
2, dlatego:
krok pierwszy:
sugerujemy, że f(x) = ax
2 + bx + c
f(2x+3) = a(2x+3)
2 + b(2x+3) + c = 4ax
2 + 6ax + 9 + 2bx + 3b + c
krok drugi:
porównujemy
4ax
2 + 6ax + 9 + 2bx + 3b + c = x
2−4x+7
porównujesz wyrażenia o tych samych potęgach 'x':
4a = 1
6a + 2b = −4
3b + c = 7
czyli:
czyli:
| | 1 | | 11 | | 61 | |
f(x) = |
| x2 − |
| x + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
25 lip 19:27
Artur z miasta Neptuna:
ajjj ... c źle wyliczone (zapomniałem o 9 po lewej stronie)
25 lip 19:29
Eta:
@
pigor
| | 1 | | 7 | | 61 | |
Odp: f(x)= |
| x2− |
| x+ |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
25 lip 19:29
Marta: tak mi wyszło tylko że w odpowiedziach jest: f(x)=1/4(x−7)2+3
25 lip 19:48
Saizou : ależ to tan sam wynik tylko inny zapis ( w postaci kanonicznej)
25 lip 19:49
Marta: okej

wielkie dzięki
25 lip 19:50
Eta:
To postać kanoniczna w odp
25 lip 19:51
pigor: ...no to dalej u mnie :
f(x)=
14(x
2−14x+36)=
14(x
2−14x+49−13)=
14(x−7)2−134 ...
25 lip 19:55
pigor: ... no już widzę u siebie błąd, więc jeszcze raz
25 lip 19:57
pigor: ...np. tak : f(2x+3)=x
2−4x+7 i niech 2x+3=t ⇒ f(2x+3)=
14(4x
2−16x+28) i 2x=t−3 ⇒
⇒
f(t)=14[(t−3)
2−8(t−3)+28]=
14(t
2−6t+9−8t+24+28)=
14(t
2−14t+49+3)=
=
14[(t−7)2+3] , zatem
f(x)= 14[(x−7)2+3] ⇔
⇔
f(x)=14(x−7)2+34 .− szukana
funkcja f ...
25 lip 20:10
Mila: Artur oczywiście masz rację. Nie należy spieszyć się, bo wtedy głupstwa się pisze.
Jeśli możesz to usuń mój wpis, niech się dzieci na błędach moich nie uczą.
Zwykle rozwiązuję Twoją metodą i pozwól, że poprawię Twoje usterki rachunkowe.
f(2x+3)= a(4x
2+12x+9) +2bx+3b+c=
=4ax
2+12ax+9a+2bx+3b+c
=4ax
2+x(12a+2b)+(9a+3b+c)
porównuję współczynniki
4a=1
12a+2b=−4
9a+3b+c=7
stąd
| | 1 | | 7 | | 61 | |
F(x)= |
| x2− |
| x+ |
| postać ogólna |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Postać kanoniczna f(x)=a(x−p)
2+q
p=7
q=3
Jeśli Marto masz problemy z postacią kanoniczną to policzę.
25 lip 22:33
pigor: ...no nie

, tym razem "zjadłem" 9−tkę i to już stało się ...

śmieszne , no ale do 3−ech razy sztuka , więc
f(2x+3)=x2−4x+7 i niech
2x+3=t ⇒ f(2x+3)=
14(4x
2−16x+28) i 2x=t−3 ⇒
⇒ f(t)=
14[(t−3)
2−8(t−3)+28]=
14(t
2−6t+9−8t+24+28)=
14(t
2−14t+49+12)=
=
14[(t−7)
2+12] , zatem
f(x)= 14[(x−7)2+12] ⇔
⇔
f(x)= 14(x−7)2+3 .− szukana
funkcja f ...
25 lip 22:59
Eta:
25 lip 23:13
Eta:
pigor ...zakochany ?
25 lip 23:16
pigor: ... no to może kogoś zainteresuje jeszcze takie ...

sudoku

:
f(2x+3)=x
2−4x+7=
14(4x
2−16x+28)=
14(4x
2+2*2x*3+9−28x+19)=
=
14[(2x+3)
2−14*2x−3*14+3*14+19]=
14[(2x+3)
2−14(2x+3)+61]=
=
14[(2x+3)
2−2*7(2x+3)+49+12]=
14[(2x+3−7)
2+12]=
14(2x+3−7)2+3 ,
zatem
f(t)= 14(t−7)2+3 , czyli
f(x)= 14(x−7)2+3 . ...
25 lip 23:21
Mila: Pigor nie przejmuj się.
Eto, możesz usunąć mój błędny (merytorycznie) post z 19 godziny ( to jest pierwszy post w tym
wątku).
Pozdrawiam.
25 lip 23:56
Eta:
Usunęłam
26 lip 00:23
Mila: Dziękuję bardzo. Kiedy Jakub mi pozwoli działać w większym zakresie?
Dobranoc
26 lip 00:26
Eta:
Miłych snów
26 lip 00:30
Basia: Milu musisz napisać do Jakuba liścik.
Adres jest na tej stronie więc nie zdradzę tajemnicy: jakub@matematyka.pisz.pl
Dostaniesz na swój adres e−mail upoważnienie i instrukcję.
26 lip 10:34
Basia: Nie wiem czy Mila przeczytała więc podbijam.
Trivial powinien zrobić to samo.
26 lip 16:47