cnd do poduszki na na dzień dobry
Saizou : x4+9=(x2+3)2−(√6x)2=(x2+3−√6x)(x2+3+√6x)
25 lip 18:16
Eta:
25 lip 18:22
Saizou : to teraz pogłówkuję nad zadaniem Ety o dzielnikach naturalnych liczby 11! , a ostatni
przykład zrobię w niedalekiej przyszłości
25 lip 18:35
Eta:
A już myślałam,że zignorowałeś to zadanko
25 lip 18:36
Saizou : 11!=11*10*9*8*7*6*5*4*3*2*1
liczba ilość dzielników
1 1
2 2
3 2
4 3
5 2
6 4
7 2
8 4
9 3
10 4
11 2
z reguły mnożenia mamy 1*2
5*3
2*4
3=18 432
25 lip 18:42
Eta:
Nieco za mało
25 lip 18:52
Saizou : wracając do wielomianu
x8+x4+1=(x4+1)2−x4 = (x4+1−x2)(x4+1+x2)=(x4−x2+1)(x4+x2+1)=
((x2+1)2−3x2)((x2+1)2−x2)=(x2+1−√3x)(x2+1+√3x)(x2+1−x)(x2+1+x)
25 lip 18:55
Saizou : jakaś odpowiedź?
25 lip 19:10
Mila: Wielomian − Wynik dobry.
No to te dzielniki licz.
25 lip 19:14
Saizou : czy to będzie 540
25 lip 19:18
Artur z miasta Neptuna:
a czy to nie będzie tak ...

11! = 11*10*9*8*7*6*5*4*3*2 = 2
8*3
4*5
2*7
1*11
1
a więc dzielnik liczby 11! musi być postaci: 2
a3
b5
c7
d11
e
gdzie:
a= 0,1,2,3,4,5,6,7,8
b= 0,1,2,3,4
c= 0,1,2
d= 0,1
e= 0,1
ile różnych takich zestawów możesz zrobić

Tyle że wtedy liczb dzielników będzie o wiele wiele wiele mniejsza niż sugerowana przez Etę.
25 lip 19:18
Eta:
Odp:
540 dzielników
25 lip 19:31
Saizou : 11!=28*34*52*7*11
(8+1)(4+1)(2+1)(1+1)(1+1)=9*5*3*2*2=540
25 lip 19:36
Eta:
25 lip 19:37
Saizou : to teraz zadanie do kolacji
25 lip 19:38
Eta:
Nie jadam o tej porze kolacji
25 lip 19:39
Saizou : to zadanie na wczesny letni wieczór
25 lip 19:40
Eta:
6/ Oblicz, bez użycia tablic wartość
| | sin40o*sin50o | |
|
| = .......... |
| | 5sin100o | |
25 lip 19:41
Eta:
7/ Wykaż, że liczba : 2log35− 5log32 jest parzysta
25 lip 19:43
Saizou : Eto i tu Cię zmartwię że nasza nauczycielka stwierdziła że trygonometrię mamy w drugiej
klasie. ja znam tylko definicje funkcji trygonometrycznych kąta ostrego
25 lip 19:43
Saizou : mogę Ci powiedzieć że korzystałem z podręcznika Matematyka z Plusem wydawnictwa GWO
25 lip 19:45
Eta:
Hmmm

Myślałam, że jesteś przyszłorocznym maturzystą z rozszerzeniem
25 lip 19:45
Saizou : to musiał Ci się coś pokręcić

gdzie z taką niewiedzą
25 lip 19:46
Eta:
8/ Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spełniające równanie:
xy−y= x+5
25 lip 19:50
Eta:
Sorry

teraz zauważyłam,że napisałeś
1 LO rozszerzony
25 lip 19:53
Mila: To może z Nowika:
Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu
x+2y=1
2x+y=k jest para liczb dodatnich?
25 lip 19:58
Eta:
| | n4 | | n3 | | n2 | |
9/ Wykaż,że liczba : |
| + |
| + |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
jest kwadratem liczby całkowitej
10/ Wykaż,że dla n€N
liczba : (n−2)
4−n
4 jest podzielna przez 8
Wystarczy ? .... na tę kolację, czy " zjesz " więcej?
25 lip 20:02
Saizou : | | x+5 | |
mam pytanie czy zadanie od Ety można zrobić opierając się o wykres funkcji y= |
| i |
| | x−1 | |
odczytać, że x=2, a y=7
25 lip 20:03
Saizou : zadanie 9 niedawno robiłem, parametr zostawię na deser

a teraz wezmę się za 10
25 lip 20:04
Saizou : (n−2)4−n4=8t , t ∊C
(n−2)2(n−2)2−n4
(n2−4n+4)(n2−4n+4)−n4=n4−4n3+4n2−4n3+16n2−16n+4n2−16n+16−n4=
−8n3+24n2−32n+16=8*(n3+3n2−4n+2)=8t, bo (n3+3n2−4n+2)∊C
25 lip 20:13
Saizou : zadanie 9
| n4 | | n3 | | n2 | | n4 | | 2n3 | | n2 | | n2(n2+2n+1) | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| =
|
| 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
25 lip 20:17
Saizou : 2x+y=k→y=−2x+k
| | 1 | | 1 | |
miejscem zerowym funkcji y=− |
| x+ |
| jest x=1 i jest to funkcja malejąca
|
| | 2 | | 2 | |
funkcja y=−2x+k jest również malejąca, a parametr k jest odpowiedzialny za miejsce zerowe tej
funkcji i punkt przecięcia z osią Y, zatem funkcja y=−2x+k musi mieć miejsce zerowe niż 1,
wówczas
0>−2*1+k→k<2, zatem k∊(2:+∞)
25 lip 20:40
Eta:
Nieco więcej takich liczb

Zad.8 x=2 i y=7 v x=7 i y=2 v x=3 i y=4 v x=4 i y=3
25 lip 21:36
Saizou : miały być liczby pierwsze zatem dwie ostatnie pary odpadają
25 lip 22:23
Mila: Saizou, rozwiąż a nie filozofuj. Błędna odpowiedź do układu.
Wyznacz x i y w zależności od parametru.
25 lip 22:43
Saizou : Mila a możesz podać odpowiedź?
25 lip 23:12
Eta:
No tak

( nie przeczytałam ... pomyślałam o naturalnych
25 lip 23:15
Mila: | | 1 | |
k należy do przedziału ( |
| ,2) |
| | 2 | |
26 lip 00:01
nikt : x+2y=1
2x+y=k
Szukamy k dla którego x oraz y będą dodatnie

W = −3
W
x = 1 − 2k
W
y = k − 2
| | Wx | | 1 − 2k | | 1 | |
x = |
| = |
| > 0 ⇒ 1 − 2k < 0 ⇒ 1 < 2k ⇒ k > |
| |
| | W | | −3 | | 2 | |
| | Wy | | k−2 | |
y = |
| = |
| > 0 ⇒ k−2 < 0 ⇒ k < 2 |
| | W | | −3 | |
| | 1 | |
Szukamy iloczynu tych rozwiązań więc : k ∊ ( |
| ; 2 ) |
| | 2 | |
26 lip 03:37
nikt : | sin40o * sin50o | | 2cos50o sin50o | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| 5sin100o | | 10 sin100o | | 10 | |
26 lip 03:42
nikt : 2
log3 5 −5
log3 2 = ?
Najpierw wykażemy że te dwie liczby są równe czyli :
2
log3 5 = 5
log3 2
log
2 2{
log
3 5} = log
2 5{
log
3 2}
log
3 5 = log
2 5 * log
3 2 // log
3 2
| log3 5 | |
| = log2 5 korzystamy z twierdzenia o zmianie podstawy logartmu i mamy że : |
| log3 2 | |
log
2 5 = log
2 5 więc :
2
log3 5 = 5
log3 2 a z tego wynika że
2
log3 5 −5
log3 2 = 5
log3 2 −5
log3 2= 0 ∊ parzystych
26 lip 03:46
Saizou : na pomysł z wyznacznikami wpadłem jak wyłączyłem komputer
26 lip 13:31
nikt : Wrzucę jakieś zadanko może ktoś się skusi
Zad :
W kąt o mierze 60
o wpisano koło, a następnie dopisano jeszcze cztery koła tak, że każde
następne jest styczne zewnętrznie do poprzedniego i do ramion kąta.
a)uzasadnij, że długości promieni tych kół tworzą ciąg geometryczny.
b)oblicz, ile razy suma pól wszystkich pięciu kół jest większa od pola najmniejszego koła.
26 lip 13:57
Mila: ICSP − zadanie było dla Saizou, można też bez wyznaczników.
26 lip 14:32
nikt : hmmm no to teraz
Saizou zrobi bez wyznaczników
26 lip 14:36
Saizou : + rysunek
http://img19.imageshack.us/img19/1196/wykresyr.jpg
| | 1 | | 1 | |
funkcja m:y=− |
| x+ |
| ma miejsce zerowe równe x=1 i przecina oś Y w punkcie |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
P=(0: |
| ), z tego wynika, że funkcja l:y=−2x+k musi przecinać wykres funkcji m w tym |
| | 2 | |
fragmencie zaznaczonym na zielono. Zatem będę szukać parametru k dla którego funkcja l ma
| | 1 | |
miejsce zerowe mniejsze niż 1 i musi przecinać OŚ Y w punkcie większym niż G=(0: |
| ), |
| | 2 | |
wówczas
| | 1 | |
wiadomo,że parametr k odpowiada za przecięcie się wykresy z osią Y zatem k> |
| oraz
|
| | 2 | |
0=−2x+k→2x=k było by to miejsce zerowe, a wiem że ma być ono mniejsze niż 1 więc mogę zapisać,
| | 1 | |
że 2*1<k→2<k zatem odpowiedź to k∊( |
| :2) |
| | 2 | |
26 lip 16:48
Saizou : nie maiłem jeszcze ciągów, ale myślę że to będzie się opierać o podobieństwo trójkątów, albo o
tw.Talesa
26 lip 17:26
nikt : Ja to zrobiłem z podobieństwa
26 lip 17:29
Mila: wyznaczam x i y w zależności od k
x+2y=1 /(−2)
2x+y=k
−2x−2y=−2
2x+y=k dodaję stronami
y=2−k
x+2y=1
2x+y=k /(−2)
x+2y=1
−4x−2y=−2k dodaję stronami
rozwiązuję układ nierówności: x>0 i y>0
2−k>0
26 lip 17:40
Saizou : to może jeszcze jedno zadanie? bo się nudzę
26 lip 17:41
Saizou : ja to opisowo zrobiłem
26 lip 17:41
Saizou : tylko nie parametry
26 lip 17:42
Mila: Saizou zrób zadanie 8, algebraicznie, nie metodą prób i błędów.To jest ważne zadanie.
26 lip 17:42
nikt : rozwiąż równanie :
x3 + 3x2 + 3x + 10 = 0
26 lip 17:42
Saizou : co do zadania Ety ponowionego przez Milę to:
xy−y=x+5
−y(−x+1)+(−x+1)=6
(−x+1)(−y+1)=6 liczbę 6 można przedstawić za pomocą liczb całkowitych na 8 sposobów
1)
−x+1=6→x=−5
−y+1=1→y=0 sprzeczność z warunkami zadania
2)
−x+1=1→x=0
−y+1=6→y=−5 sprzeczność
3)
−x+1=3→x=−2
−y+1=2→y=−1 sprzeczność
4)
−x+1=2→x=−1
−y+1=3→y=−2 sprzeczność
5)
−x+1=−6→x=7
−y+1=−1→y=2 zatem OK
6)
−x+1=−1→x=2
−y+1=−6→y=7 zatem OK
7)
−x+1=−3→x=4
−y+1=−2→y=3 sprzeczność
8)
−x+1=−2→x=3
−y+1=−3→y=4 sprzeczność, wiec są tylko dwie pary liczb spełniających to równanie:
x=7 i x=2
y=2 y=7
26 lip 18:16
Saizou : x3+3x2+3x+10=(x+1)3+(3√32)3 i zastanawiam się co dalej
26 lip 18:30
Basia:
wskazówka:
a3+b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
26 lip 18:32
Saizou : [(x+1)+3√32][(x+1)2−(x+1)3√32+(3√32)2]=0
[(x+1)+3√32]=0 lub [(x+1)2−(x+1)3√32+(3√32)2]=0
x=−1−3√32 bo z drugiego nie ma pierwiastka
26 lip 18:43
Basia:
26 lip 18:46
Saizou : jakieś jeszcze? a wy z tymi wielomianami wykończycie
26 lip 18:57
nikt : masz to moje jeszcze
26 lip 19:00
Basia: które ? bo się pogubiłam........
26 lip 19:00
Saizou : ale już mówiłem że nie miałem ciągów
26 lip 19:01
nikt : wolisz wielomiany czy ciągi?
26 lip 19:02
nikt : Basiu moje z godziny 13:57
26 lip 19:02
Saizou : może coś jeszcze innego
26 lip 19:04
Basia: pytanie było do wpisu Saizou z 18:57
26 lip 19:04
nikt : Udowodnij że n5 − n jest podzielne przez 5
26 lip 19:05
Saizou : chodzi o zadania na poziomie 1 LO rozszerzenie
26 lip 19:06
Basia: to znaczy, że to jest za łatwe ?
26 lip 19:07
Basia:
Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów, których współrzędne spełniają układy nierówności:
1.
y ≥ |x| − 2
i
|y|≤1
2.
|x−y| ≤ 2
i
y > 2
Rozwiązanie ma obejmować sposób w jaki dochodzisz do rysunku.
26 lip 19:12
Saizou : Basiu nie jest za łatwe
26 lip 19:12
pigor: 7/ Wykaż, że liczba : 2
log35− 5
log32 jest parzysta ..
no to może jeszcze np. tak :
niech
2log35=x i
5log32=y i na pewno x,y>0 (dlaczego?) ⇒
log
32
log35= log
3x i log
35
log32= log
3y ⇔
⇔ log
35 log
32= log
3x i log
32 log
35= log
3y ⇒
log3x=log3y ⇒
x=y ⇔
⇔
x−y=0 − jest
liczbą parzystą . ...
26 lip 19:14
Saizou : n5−1=5t t∊C
n(n4−1)=n(n2−1)(n2+1)=n(n−1)(n+1)(n2+1)=(n−1)n(n+1)[(n+1)2−(√2n)2]=
(n−1)n(n+1)[(n+1)−√2n)][(n+1)+√2n]
i co dalej?
26 lip 19:18
Basia:
no to przecież ono polega na rozkładzie n5 − n na czynniki i wyciągnięciu wniosków
próbuj; naprawdę nie jest bardzo trudne
26 lip 19:18
Basia:
W(n)=(n−1)*n*(n+1)(n2+1)
i teraz przypadki:
1.
5|n ⇒ oczywiste
2.
n = 5k+1 ⇒
w(n) = 5k*(5k+1)*(5k+2)*(25k2+10k+1) i już oczywiste
3.
n = 5k+2 ⇒
n−1 = 5k+1
n+1 = 5k+3
n2+1 = 25k2+10k+4+1 = 5(5k2+2k+1)
4.
n = 5k+3
5.
n = 5k+4
rozważasz tak samo
26 lip 19:24
pigor: ... i 8/ Wyznacz wszystkie liczby pierwsze spełniające równanie
: xy−y= x+5 ,
np. tak : a więc szukam par
(x,y)=? − liczb
pierwszych x≥2 i y≥ takich,
że
xy−y= x+5 ⇔ y(x−1}= x+5 /:(x−1) >0 ⇔ y=
x+5x−1 ⇔ y=
x−1+6x−1 ⇔
⇔
y=1+6x−1 , gdzie
x∊{2,3,5,7} ⇒ tylko pary
(2,7), (7,2) spełniają
warunki zadania . ...
26 lip 19:25
Saizou : Basiu no to teraz to już jest oczywiste, tylko jak na to wpaść
26 lip 19:27
Basia:
pierwsza zasada: pytają o podzielność ⇒ myślimy o resztach z dzielenia
powinieneś Saizou kupić sobie jakiś zbiór zadań do rozszerzenia i systematycznie
rozwiązywać;
najlepiej na razie po kolei
po jakimś czasie "z automatu" będziesz wiedział co i kiedy zastosować
polecam zbiory maturalne Kiełbasy, one wcale nie są takie typowo maturalne
doskonale dają się zastosować do bieżącej pracy w szkole,
bo układ treści pokrywa się z układem materiału
26 lip 19:33
nikt : n2+1 = n2 − 4 + 5 = (n−2)(n+2) + 5
i dalej korzystając z postu Basi mamy że:
(n−1)n(n+1)[(n−2)(n+2) + 5] = (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) + 5(n−1)n(n+1) co oczywiście dzieli się
przez 5
26 lip 19:34
Saizou : pomyślimy nad zakupem
26 lip 19:39
Saizou : właśnie pobrałem 4 pierwsze rozdziały
26 lip 19:58
Saizou : to co 2 zadanka na dobranoc
26 lip 23:09
Basia: napisałam Ci; o 19:12
26 lip 23:09
nikt: i masz jeszcze moje z 13:57
26 lip 23:10
Saizou : Basiu przeprasza, nie zauważyłem, a mówiłem że ciągów nie omawiałem
26 lip 23:12
nikt: wielomianów też xD
26 lip 23:13
Saizou : wielomiany tak na własną rękę
26 lip 23:14
nikt: to spróbuj tak z ciągami

W tym zadaniu są same podstawy ciągów.
26 lip 23:20
Saizou :

y≥lxl−2 i lyl≤1
y≤1 i y≥−1 i teraz narysuję sobie funkcje y=−1 i y=1 oraz funkcję y=lxl i przesunę ją o 2
jednostki w dół, zatem y∊<−1:1> ,a x∊<−3:−1>∪<1:3>
26 lip 23:25
Basia:

nie do końca dobrze to jest
proste i wykres w porządku
teraz
−1 ≤ y ≤ 1
to pas między prostymi (razem z nimi)
a
y ≥ |x|−2
to to czerwony wykres plus to co powyżej niego
fioletowe to część wspólna czyli rozwiązanie układu
26 lip 23:32
Saizou : a czy można zapisać lx−yl=lxl−lyl
26 lip 23:36
Basia:
|2−5| = |−3| = 3
|2| − |5| = 2−5 = −3
to można czy nie ?
tutaj musisz rozważyć dwa przypadki:
1. x−y≥0
2. x−y<0
26 lip 23:39
Saizou :

czyli rysuję prostą y=2 oraz funkcje y=x−2 i y=x+2 czyli rozwiązanie to obszar zielony z
różowymi liniami, ale bez pomarańczowej
26 lip 23:46
Saizou : znaczy się to jest źle rysuję juz inną wersję
26 lip 23:52
Saizou :
26 lip 23:56
Basia:
ależ poprzednie było dobrze

zaraz policzymy spokojnie
26 lip 23:59
Basia:
1.
x−y≥0 ⇔ y≤x
wtedy mamy
x−y ≤ 2
y ≥ x − 2
2.
x−y < 0 ⇔ y>x
wtedy mamy
−x+y ≤ 2
y ≤ x+2
czyli
[ y≤x ∧ y≥ x−2 ] ∨ [ y>x ∧ y≤x+2 ] ⇔
[ y≤x ∨ y>x ] ∧ [ y≤x ∨ y≤x+2 ] ∧ [ y≥ x−2 ∨ y>x] ∧ [ y≥x−2 ∨ y ≤ x+2 ] ⇔
cała płaszczyzna ∧ y≤ x+2 ∧ y≥x−2 ∧ cała płaszczyzna ⇔
y ≥ x−2 ∧ y≤ x+2
czyli to jest pas między tymi prostymi razem z nimi
czyli jest tak jak narysowałeś na pierwszym rysunku
27 lip 00:09
Saizou : i już chyba wiem dlaczego ten pierwszy jest dobrze
bo mamy z warunków y>2
a potem mamy, że y≥x+2 lub y≤x−2
y≥x+2 ta nierówność spełnia założenia że y>2
a dla y≤x−2 nie jest spełnione założenie y>2
dlatego zostaje tylko ten fragment między funkcjami i prostą y=2
27 lip 00:11
Saizou : to mogę prosić o ostatnie zadanie, takie na 'dobranoc'
27 lip 00:14
Basia:
to rozwiązanie, które Ci napisałam opiera się na logice i rachunku zdań, ale można też inaczej
rysujesz (1) czyli
y≤x i y≥x−2
pas między prostymi y=x i y=x−2
rysujesz (2) czyli
y≥x i y≤ x+2
pas między prostymi y=x i y=x+2
sumujesz to czyli masz pas między prostymi: y = x−2 y=x+2
rysujesz y=2 i bierzesz to co powyżej niej
27 lip 00:17
Eta:
Na dobranoc
łatwiutkie 
Która z liczb jest większa: 2
791 czy 5
339
27 lip 00:21
Basia:
Dla jakich wartości parametrów m,n
W(x) = 2x3 + mx2 − 13x + n
jest podzielny przez P(x) = x2 − 5x + 6
27 lip 00:22
Saizou : (27)113 (53)113
128113 > 125113
27 lip 00:24
Eta:
27 lip 00:29
Basia: moje też łatwiutkie
27 lip 00:30
Eta:
No też,też
27 lip 00:30
nikt: Eta a to co ja wrzuciłem
27 lip 00:31
Eta:
Nikt ..... jak Twój nick

27 lip 00:33
Saizou : to parametry zostawiam na jutro na śniadanie ok 11

a teraz wszystkim życzę miłej nocy
27 lip 00:34
Basia: Eto zlituj się; jeszcze nie daj boże
Saizou uwierzy
27 lip 00:34
Eta:
Miłych snów
27 lip 00:34
Saizou : Hornerem dzieli się przez wielomian x−a
27 lip 00:34
nikt: Nikt − to określenie pasuje do mnie idealnie
27 lip 00:35
Saizou : i dla każdego

za poświęcony czas
27 lip 00:35
nikt: wolę
27 lip 00:35
Eta:
A jednak
Saizou nie uwierzył

i za to
27 lip 00:38
Basia:
@nikt
Saizou najwyraźniej nie chce jeszcze zajmować się ciągami.
Z podobieństwa to powinno łatwo dać się policzyć, jeszcze z takim ułatwieniem: α=60
Jakbyś nic o ciągach nie pisał tylko polecił policzyć promień np.trzeciego w zależności od
pierwszego pewnie by się za to wziął.
27 lip 00:38
Eta:
A Ty co? nikt nie chce Cię utulić ?
27 lip 00:39
Saizou : to specjalnie dla
Nikt 
swoją drogą zaimek nikt się nie odmienia
27 lip 00:39
Saizou : ale tak sobie myślę że to zadanie o ciągu może zrobię
27 lip 00:40
nikt: Basiu
Ja go chciałem po prostu zachęcić do poczytania troszkę o ciągach

Według mnie są najłatwiejszym materiałem przerabianym w II klasie liceum
27 lip 00:41
Basia:
Nikt = Odyseusz = Ulisses
możesz go tak tytułować np. Odysku kochany...............
27 lip 00:41
27 lip 00:42
Saizou : P(x)=x
2−5x+6=(x−3)(x−2)
zatem
W(3)=2*3
3+m3
2−13*3+n=9m+15+n
W(2)=2*2
3+m2
2−13*2+n=4m+n−10
9m+n=−15
−4m−n=−10
=========
5m=−25
m=−5
n=10−4*(−5)=30
27 lip 10:47
Saizou : http://img853.imageshack.us/img853/1568/cigj.jpg
a)
2l=2r+r+l→l=3r
2k=2r+r+3r+3r+5→k=9r
2m=2r+r+3r+3r+9r+9r+m→m=27r
2n=2r+r+3r+3r+9r+9r+27r+27r+n→n=81r
zatem dla dowolnego promienia zachodzi
r
n=3r
n−1, zatem jest to ciąg geometryczny o q=3
b) p
k=πr
2
p
1=r
2π
p
2=9r
2π
p
3=81r
2π
p
4=729r
2π
p
5=6561r
2π
===========
p
c=7381r
2π
| 7381r2π | |
| =7381 razy większa |
| 1r2π | |
27 lip 13:17
nikt: wynik dobry

Jak widać zadanko nie było takie trudne
27 lip 13:21
nikt: Kolejne zadanko:
Reszta z dzielenia wielomianu x
3 + px
2 −x +q przez trójmian (x+2)
2 wynosi 1 − x.
Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
Jednak to chciałbym abyś rozwiązał
Dwoma sposobami
27 lip 13:23
Saizou : tylko trzeba było poczytać troszkę o ciągach

to co może jeszcze jedno zadanie

np. na dowód
27 lip 13:23
Saizou : a tam nie powinno być −x
3
27 lip 13:29
nikt: nie.
27 lip 13:30
Saizou : albo reszta nie powinna być (1
+x)
27 lip 13:32
nikt: nie.
27 lip 13:32
Saizou : tylko, że jak pomnożymy (x+2)2(1−x)=−x3−3x2+4
27 lip 13:34
nikt: od kiedy reszta jest trzecim pierwiastkiem wielomianu ?
27 lip 13:35
Saizou : od dzisiaj

tworzę nową matematykę
27 lip 13:36
Saizou : (x
2+4x+4)(ax+b)+1−x=x
3+px
2−x+q
ax
3+4ax
2+4ax+bx
2+4bx+4b+1−x=x
3+px
2−x+q
ax
3+(4a+b)x
2+(4a+4b)x+4b+1−x=x
3+px
2−x+q
zatem
| ⎧ | a=1 | |
| ⎜ | 4a+b=p | |
| ⎨ | 4a+4b=−1 |
|
| ⎩ | 4b+1−x=q | |
i pytanie czy dobrze liczę
27 lip 14:02
Saizou : poprawka bo
ax
3+(4a+b)x
2+(4a+4b−1)x+4b+1
| ⎧ | a=1 74a+b=p | |
| ⎨ | 4a+4b−1=−1 |
|
| ⎩ | 4b+1=q | |
27 lip 14:06
Saizou : zatem a=1
4+4b=0→b=−1
−4+1=q→q=−3
4−1=p→p=3
27 lip 14:11
Saizou : i wstawiając to do wielomianu
x3+3x2−x−3=0
x3−x+3x2−3=0
x(x2−1)+3(x2−1)=0
(x2−1)(x+3)=0
(x−1)(x+1)(x+3)=0
x=1 x=−1 x=−3
27 lip 14:15
rumpek: Wielomian W(x) = x
4 + ax
3 + bx
2 − 24x + 9 jest kwadratem wielomianu P(x) = x
2 + cx + d.
Oblicz a i b.

Takie proste zadanko z matury.
27 lip 14:16
nikt: wynik

pierwiastki
27 lip 14:21
Saizou : W(x)=(P(x))
2
(x
2+cx+d)(x
2+cx+d)=x
4+cx
3+dx
2+cx
3+c
2x
2+cdx+dx
2+cdx+d
2=x
4+2cx
3+(2d+c
2)x
2+2cdx+d
2
x
4+2cx
3+(2d+c
2)x
2+2cdx+d
2=x
4+ax
3+bx
2−24x+9
przyrównując odpowiednie współczynniki otrzymujemy
| ⎧ | 2c=a | |
| ⎜ | 2d+c2=b | |
| ⎨ | 2cd=−24 |
|
| ⎩ | d2=9 | |
zatem będą dwie możliwości
1)
d=3
c=−4
b=0
a=−8
2)
d=−3
c=4
b=32
a=8
27 lip 14:46
rumpek: Zadanie pyta o a i b, a masz dobrze b już nie
27 lip 14:51
Saizou : 1)
a=−8
b=22
2)
a=8
b=10
27 lip 14:56
rumpek:
27 lip 14:57
rumpek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 2x2 + (3 − 2m)x − m + 1 = 0 ma
dwa różne pierwiastki x1, x2 takie, że: |x1 − x2| = 3
27 lip 14:58
rumpek: Logarytmy już były

?
27 lip 15:00
Saizou :
27 lip 15:04
rumpek: a szkoda

bo mam fajne dowody z tego działu
27 lip 15:05
Saizou : to najpierw wyznaczę sobie x
1−x
2
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −b−√Δ+b−√Δ | | −2√Δ | | −√Δ | |
x1−x2= |
| − |
| == |
| = |
| = |
|
|
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
1
o
Δ>0
(3−2m)
2−4*2*(−m+1)>0
9−12m+4m
2+8m−8>0
4m
2−4m+1>0
(2m−1)
2>0
2
o
lx
1−x
2l=0
| −√(2m−1)2 | | −√(2m−1)2 | |
| =3 lub |
| =−3
|
| 2 | | 2 | |
l2m−1l=−6 l2m−1l=6
sprzeczność 2m−1=6 lub 2m−1=−6
27 lip 15:24
rumpek: ok, a postaraj się to |x
1 − x
2| = 3 rozpisać za pomocą Wzorów Viete'a

bo głównie o to tu
chodziło
27 lip 15:28
Saizou : √(x1−x2)2=3
(x1−x2)2=9
x22−2x1*x2+x22=9
(x1+x2)2−4x1*x2=9
27 lip 15:32
rumpek: ok
27 lip 15:33
rumpek: Wykaż, że środki boków dowolnego czworokąta są wierzchołkami równoległoboku.
27 lip 15:40
Saizou :

na razie mam rysunek
27 lip 15:52
Eta:
Witam
Saizou 
Na początek
łatwe 
1/ wykaż, że liczba 5
12−1 jest podzielna prze
21
2/ Wykaż,że liczba
√6−2√5 −
√5 jest całkowita
27 lip 15:54
Saizou : Witaj Eto na razie walczę z dowodem
27 lip 15:55
Eta:
| | 1 | |
3/ Wiedząc,że liczba "a" jest rozwiązaniem równania x+ |
| =5 , dla x≠0 |
| | x | |
| | 1 | |
Podaj wartość wyrażenia : a3+ |
| bez wyznaczania liczby "a" |
| | a3 | |
27 lip 15:57
Eta:
Ok

mnie się nie śpieszy
27 lip 15:58
rumpek: chyba za łatwe
27 lip 16:01
Saizou :

to za pomocą Talesa można udowodnić, że lABl i lDCl i czerwona przekątna są równoległe oraz, że
lADl i lBCl i niebieska przekątna są równoległe, zatem z definicji równoległoboku, że jest to
figura która ma 2 pary boków równoległych można to udowodnić
27 lip 16:03
rumpek: to nie dowód
27 lip 16:05
rumpek: + czworokąty dzielą się na: ...
27 lip 16:05
Saizou : trapezy, trapezoidy i równoległoboki
27 lip 16:08
rumpek: wypukłe i ...
27 lip 16:09
Mila: Saizou, jeśli chcesz dostać pełną pulę punktów za to zadanie, to rozpisz.
1) założenie
2) teza
3) dowód, dokładnie z jakich własności korzystasz, jakie własności równoległoboku chcesz
wykazać.( korzystasz z twierdzenia odwrotnego do...)
27 lip 16:09
Saizou : wypukłe
27 lip 16:10
Saizou : i wklęsłe
27 lip 16:11
rumpek: 
pamiętaj o tym i o tym co dostałeś w poście od Mili

że korzystasz z twierdzenia
odwrotnego do Talesa

a nie tw. Talesa samego
27 lip 16:14
pigor: ... a mnie "męczyło" to zadanie :
Udowodnij że n5 − n jest podzielne przez 5,
no bo co zrobić jakbym nie wpadł na to, że
n2+1=n2−4+5=... i dalej wiadomo, otóż tak:
prosto dochodzę do
n5−n= n(n−1)(n+1)(n
2+1) , no a jasne jest, że liczba n za cyfrę
jedności może mieć cyfrę ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} , przy tym
jeśli kończy się jedną z cyfr
0,1,4,5,6,9 , to wtedy 5 dzieli jedną z trzech liczb
iloczynu n(n−1)n+1), czyli 5|n albo 5|(n−1) albo 5|(n+1) (kończy się zerem albo 5),
natomiast
jeśli n za cyfrę jedności ma jedną z cyfr
2,3,7,8 , to n
2 kończy się cyfrą 4 albo 9, a
wtedy 5|(n
2+1) , a to wyczerpuje wszystkie możliwości c.n.w. . ...
27 lip 16:15
rumpek: pigor odnośnie tego n
5 − n to ja jednak zastosowałbym małe twierdzenie Fermata

migiem
się robi
27 lip 16:20
rumpek: lub alternatywny sposób:
n
5 − n = n(n
4 − 1) = n(n
2 − 1)(n
2 + 1) = n(n − 1)(n + 1)(n
2 + 1) = n(n − 1)(n + 1)(n
2 − 4
+ 5) =
= 5n(n − 1)(n + 1) + n(n − 1)(n + 1)(n
2 − 4) = 5n(n − 1)(n + 1) + n(n − 1)(n − 2)(n + 1)(n +
2)
czyli pierwszy element [5n(n − 1)(n + 1)] dzieli się przez 5 wiadomo

oraz drugi element
[n(n − 1)(n − 2)(n + 1)(n + 2)] to jest 5 kolejnych liczb

więc jedna dzieli się przez 5
27 lip 16:22
Eta:
27 lip 16:23
Krzychu: A może być taka odpowiedź: liczba n5−n jest podzielna przez 5 i wynika to z małego twierdzenia
Fermata.
27 lip 16:23
rumpek: teoretycznie
Krzychu może być, jednak ja przeprowadziłbym dowód

zależy od klucza
27 lip 16:24
Eta:
Ja bym tak napisała

bo nie każą podać dowodu tw, Fermata
27 lip 16:25
Krzychu: rumpek, a mógłbyś przedstawić tutaj dowód?
27 lip 16:30
27 lip 16:32
Eta:
27 lip 16:36
Krzychu: ten indukcyjny?
Ma ktoś może pdf/strona z nauką od podstaw modulo?
27 lip 16:37
Saizou : oświećcie mnie z tym dowodem
27 lip 16:44
rumpek: no Mila podała ci wskazówki, ja też napisałem że aby dostać pełną liczbę punktów nie wolno ci
uogólnić
27 lip 16:49
Mila: Saizou, o który dowód chodzi. Załóż nowy wątek, tak będzie lepiej.
Zadanie geometryczne.(dobry rysunek z 16:03)
Dobrze byłoby, zapamietać.
1) Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest jest równoległy do trzeciego boku i
równy jego połowie.
(To wynika z twierdzenia odwrotnego do tw. Talesa)
2) Masz wiedzieć: Co to jest równoległobok i jakie ma własności?
Co wystarczy wykazać, aby czworokąt był równoległobokiem?
27 lip 17:01
Krzychu: Mila: a dowód MTF to ten przeprowadzony indukcyjnie w tym załączonym poście?
27 lip 17:16
rumpek: Krzychu tak ten post
Basi przedostatni post
27 lip 17:18
krzys: 4 1/2 + ( 3 x 2 3/4) =?
28 lip 17:38
Kacper:
biorę
21 sty 08:33