ciąg geometryczny
kwiatek: W pewnym mieście liczba mieszkańców była równa 48000 i zwiększała się co roku o 1%. Oblicz, po
ilu latach liczba mieszkańców przekroczy 50000.
a
1= 48000
a
n=50000
dlaczego mam sprawdzić
Bo ja myślałem, że:
25 lip 16:05
Mila: Po roku:
| | 1 | | 1 | |
48000+ |
| *48000=48000*(1+ |
| )1 tak? |
| | 100 | | 100 | |
po 2 latach
| | 1 | | 1 | | 1 | |
48000*(1+ |
| )+ |
| *[48000*(1+ |
| )]=.. |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
możesz wyprowadzić wzór;
To liczy się tak, jak procent składany.
25 lip 16:57
kwiatek: i stąd ta potęga n zamiast n−1 ? Procentu składanego nie miałem, więc myślałem, że tak to
zrobię.
25 lip 16:59
Patronus: To jest to samo:
48 000 to w pierwszym przypadku a
0 po roku będzie a
1 i td
48 000 to w drugim przypadku a
1 po roku będzie a
2 itd
Więc wystarczy dobrze zinterpretować to co wyjdzie
25 lip 17:00
kwiatek: i żeby to rozwiazać, to tylko metodą podstawiania kolejnych liczb?
25 lip 17:16
pigor: ... chyba, że miałeś logarytmy to ...
25 lip 17:28
Mila: Skorzystaj z kalkulatora finansowego .(wpisz w google −procent składany)
25 lip 17:57
Artur z miasta Neptuna:
ewentualnie wolframalpha.com
też nie będzie problemów dzięki niej obliczyć
25 lip 20:41
kwiatek: Ja to do matury.
Pigor, możesz spokojnie dokończyć, ciekawi mnie to zastosowanie logarytmów tutaj.
25 lip 21:36
+-: 48ooo*(1,01)x=50000
(1,01)x=50/48
x=[log(50/48)]/log1,01
x≈4,1026
25 lip 22:57