Pomoc
trela:
x
2√x dx
Potrzeuje pomocy bo nie wiem jak zaczac rozwiazywac te przyklady
25 lip 12:54
Asyy: Rozumiem, że chodzi o całki, tak?
Wtedy mamy:
∫ x
2 √x dx = ∫ x
2 * x
12 dx = ∫ x
52 dx =
27 x
72 + C
| | x2 | | x4 | |
∫ |
| dx = |
| dx = ∫ x72 dx = 29 x92 + C |
| | √x | | x12 | |
25 lip 13:10
25 lip 13:10
trela: Tak tak
25 lip 13:10
trela: Tak sie domyslalam ze sa łatwe do rozwiazania

dziekuje bardzo
25 lip 13:12
trela: | | 7 | |
a czemu w tym drugim wzielo sie |
| |
| | 2 | |
25 lip 13:13
AC:
a ile jest 4 − 12
25 lip 13:22
trela: | | 1 | | 2 | |
no a z dzielenia nie przeksztalca sie na mnozenie i nie zmienia sie z |
| na |
| |
| | 2 | | 1 | |
25 lip 13:27
trela: Jest ktoś chetny kto by potwierdzil czy jest dobrze czy zle
25 lip 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
| x4 | |
| = x4 : x1/2 = x4 − 1/2 = x8/2 − 1/2 = x7/2 |
| x1/2 | |
przekształcenia potęg się kłaniają
25 lip 14:24
Mila: Zadanie dla Treli :
oblicz:
25 lip 15:11
trela: | | 1 | |
= ∫x5 dx −∫ xdx + ∫ |
| dx |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| x6 − |
| x2 +ln x +C |
| | 6 | | 2 | |
25 lip 17:33
Mila: Trzecia linijka źle. W konsekwencji inna całka.
25 lip 17:48
Artur z miasta Neptuna:
Dwie uwagi czysto perfidne (a'la uwalenie kogos na kole)
4linijka −−−− wyrazenie przed dx powinno byc w nawiasie (bo kazdy czlon jest mnozony przez dx,
a nie tylko ostatni)
przeostatnia linijka −−−− zbyteczna − gdy nie ma juz zadnek calki w zapisie to MUSI juz sie
pojawic
+constans
25 lip 17:51
Artur z miasta Neptuna:
Ach .... no i oczywoscie ln|x| musi byc bo nie jestes pewna co do znaku x
25 lip 17:53
trela: | | 1 | | 3 | |
Poprawilam przyklad i wynik mi wyszedl |
| x6 − |
| x 5 + x 3 − lnx +c  |
| | 6 | | 5 | |
25 lip 17:55
trela: Dziekuje za uwagi, przydadza mi sie napewno
25 lip 17:56
Mila: Niestety źle .
Zrób jeszcze raz, zapisz,( to poprawię ewentualne błędy), zastosuj sie do uwag Artura.
25 lip 18:06
trela: | | 1 | |
=∫ (x5 − 3x3 + 3x + |
| ) dx |
| | x | |
| | 1 | |
=∫x5dx − 3∫x3 dx + 3∫xdx + ∫ |
| dx |
| | x | |
| | x6 | | x4 | | x2 | |
= |
| − 3* |
| + 3* |
| − ln(x) |
| | 6 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
= |
| x6 − |
| x4 + |
| x2 − ln(x) + c |
| | 6 | | 4 | | 2 | |
25 lip 18:25
trela: Tymrtazem jeszcze inny wynik
25 lip 18:25
Mila: Dobrze, ale pisz ln|x|.
No to rób po kolei z Krysickiego.
25 lip 18:33
trela: t=x
2−1
dt=2xdx
czy to jest dobrze rozwiazne
25 lip 18:52
Mila: Podstawienie: x2−4=t
W wyniku:
1) +C,
2) pominęłaś znak całki,( 6 linijka)
3) Dodaj zastrzeżenie: x≠2 i x≠−2
25 lip 18:58
trela: aha dziekuje
25 lip 19:01
Mila:
26 lip 00:24