wartość wyrażenia (a-b)^2+2(a+b)(a-b)-3(a+b)^2 dla a=4 i b= -1 jest równa:
Paula: wartość wyrażenia (a−b)2+2(a+b)(a−b)−3(a+b)2 dla a=4 i b= −1 jest równa:
A.12 B.28 C.−20 D.−43
25 lip 12:38
Saizou : i w czym problem? podstawiasz i liczysz
25 lip 12:44
pigor: ...
B , czyli
28 . ...
25 lip 12:44
Paula: podstawialam i mi nie wychodzilo mozesz napisac dokladnie jak to obliczyles?
25 lip 13:11
Saizou : (4−(−1))2+2(4+(−1))(4−(−1))−3(4+(−1))2=
(4+1)2+2(4−1)(4+1)−3(4−1)2=52+2*3*5−3*32=
25+30−27=28
25 lip 13:15
Paula: dziekuje

korzystalam ze wzorów skroconego mnozenia i pewnie dlatego nie wychodzilo
25 lip 13:17
Saizou : też musi wyjść
(4+1)2=16+8+1=25
2(4−1)(4+1)=2(16−1)=32−2=30
−3(4−1)2=−3(16−8+1)=3*9=−27
zatem 25+30−27=28
25 lip 13:20
Saizou : albo najpierw na 'literkach' a później podstawić a i b
a−b2=a2−2ab+b2=42−2*4*(−1)+(−1)2=16+8+1=25
2(a+b)(a−b)=2(a2−b2)=2(42−(−1)2)=2(16−1)=2*15=30
−3(a+b)2=−3(a2+2ab+b2)=−3(42+2*4*(−1)+(−1)2)=−3(16−8+1)=−3*9=−27
25 lip 13:26
Paula: a to ja niewiem czemu mi nie wychodzilo
25 lip 13:30