POMOCY:)
trela: ∫arctgx dx
∫arcsinx dx
Nie wiem jak sie za to zabrac, Najlepiej jak ktoś by mogł opisac krok po kroku jak sie
przekształca
25 lip 00:38
Basia:
to się całkuje przez części
wiesz na czym to polega ?
25 lip 00:41
trela: Mniej wiecej.
| | 1 | | x | |
∫arcstgx dx = x*arctgx − ∫ |
| *x dx= xarctgx − ∫ |
| |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
i nie wiem co dalej
25 lip 00:45
trela: Czy to wyzej w ogole dobrze zaczete jest
25 lip 00:46
Basia:
dobrze
tę drugą przez podstawienie
t = 1+x
2
dt = 2x dx
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| * |
| dt = |
| *ln|t| = |
| *ln(1+x2) |
| | 2 | | t | | 2 | | 2 | |
25 lip 00:55
Basia:
inna metoda:
| | 1 | | 2*1 | | 1 | | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| *ln(1+x2) |
| | 1+x2 | | 2*(1+x2) | | 2 | | 1+x2 | | 2 | |
bo licznik jest pochodną mianownika i stosujesz wzór
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| |
| | f(x) | |
a |1+x
2| = 1+x
2
25 lip 00:58
Basia:
∫arcsinx dx
początek tak samo, a potem koniecznie podstawienie
t = 1−x2
25 lip 00:59
trela: | | x | |
∫arcsinx dx = xarcsinx − ∫ |
| |
| | √1−x2 | |
t = 1−x
2
dt = 2x dx
| | 1 | |
xdx = |
| dt  |
| | 2 | |
25 lip 01:03
25 lip 01:05
Basia:
niezupełnie
t = 1−x
2
dt = −2x dx
| | x | | 1 | |
∫ |
| dx = −∫ |
| dt = −√t = −√1−x2 |
| | √1−x2 | | 2√t | |
ostatecznie:
∫arcsinx dx = xarcsinx +
√1−x2 + C
25 lip 01:08
Mila: Możesz też skorzystać z wzoru:
25 lip 01:13
trela: a gdzie ta dwojka ze wzoru sie podziala
25 lip 01:16
Mila: (1−x
2)'=−2x
| | 1 | | −2x | | 1 | |
powinno być |
| ∫ |
| dx= |
| *2√1−x2 |
| | 2 | | √1−x2 | | 2 | |
25 lip 01:20
trela: Juz kumam dzieki

a dacie jakis przykład zebym mogła zobaczyc czy jednak potrafie to
25 lip 01:38
Mila: Dobranoc. Jutro.
25 lip 01:41
trela: No dobrze

Dobranoc
25 lip 01:45