kombinatoryka
4dolf: Z parzystych cyfr układamy 3cyfrowe liczby. Ile jest liczb zawierającyh 4?
24 lip 23:08
Basia:
nie bardzo rozumiem jak układamy
z powtórzeniami czy bez powtórzeń ?
bez powtórzeń:
4xy x,y=0,2,6,8 i x≠y czyli mam 1*4*3 = 12 możliwości
x4y x=2,6,8 y = 0,2,6,8 i x≠y czyli mam 3*1*3 = 9
xy4 jak wyżej czyli też 9
razem: 12+9+9 = 30
z powtórzeniami jest trochę trudniej
to jak ma być ?
24 lip 23:23
4dolf: z
24 lip 23:25
Artur z miasta Neptuna:
ile jest 3cyfrowych liczb złożonych tylko z parzystych cyfr?
4*4*4 = 43 = 64
ile jest 3cyfrowych liczb złożonych z jednej '4' i dwóch innych cyfr parzystych?
(1*3*3)*3 = 33
ile jest 3cyfrowych liczb złożonych z dwóch '4' i jednej innej cyfry parzystej?
(1*1*3)*3 = 32
ile jest 3cyfrowych liczb złożonych z trzech cyfr '4' ?
1*1*1 = 1
a więc ile jest takich liczb?
33 + 32 + 1 = 27+9+1 = 37
24 lip 23:26
Artur z miasta Neptuna:
kuźwa ... źle zrobiłem (zapomniałem o '0')
1*4*4 + (3*1*4)*2 + (1*1*4)*2 + 3*1*1 + 1*1*1 = 16+24+8+3+1 = 52
z 4*5*5 = 100 (wszystkich 3cyfrowych złożonych z parzystych cyfr)
24 lip 23:29
4dolf: hmm, nie do końca rozumiem, czemu w tych dwóch przypadkach mnożone jest razy 2?
24 lip 23:34
Basia:
nie tak prosto:
trzy czwórki: 444 1 sztuka
dwie czwórki:
44x x=0,2,6,8 czyli 4 sztuki
4x4 jak wyżej 4 sztuki
x44 x=2,6,8 czyli 3 sztuki
razem: 11 sztuk
jedna czwórka:
4xy x,y=0,2,6,8 czyli 4*4=16 sztuk
x4y z=2,6,8 y=0,2,6,8 czyli 3*4=12 sztuk
xy4 jak wyżej czyli 12 sztuk
razem: 16+12+12 = 30
razem: 1+11+30 = 42
24 lip 23:39
Basia:
oj sorry: 16+12+12 = 40
razem: 1+11+ 40 = 52
24 lip 23:43
4dolf: Twoje Basiu bardziej do mnie przemawia

Dzięki
24 lip 23:46
Basia:
to jest to samo co u Artura tylko rozpisane "na piechotę"

to "nie tak prosto" było do tego, w którym zapomniał o zerze
24 lip 23:48