jak to policzyc
sla:

jak policzyc tego pole

to nie jest zadna figura foremna...
długosci w metrach
2,8
5,0
5,3
6,9
24 lip 21:50
sla: rysunek poglądowy
24 lip 21:50
+-: istnieje nieskończenie wiele czworokątów posiadających boki o takich wymiarach ich pole
powierzchni na oko jest w granicach kilku do około 30 cm kwadratowych, aby zadanie było
jednoznaczne musi być jeszcze jakiś warunek lub dana.
25 lip 18:06
pigor: ...jeśli to jest twoja ...

działka, to podziel sobie ją na 2 trójkąty − poprowadź jedną
przekątną , zmierz jej długość d= ... ? i licz pole np. 2 razy ze wzoru Herona , jak nie dasz
rady to podaj tę długość d=?, wtedy ja lub ktoś ci policzy

. ...
25 lip 18:44
Artur z miasta Neptuna:
pigor ... po co na dwa trójkąty ... przecież jest rozwinięcie wzoru Herona dla czworokątów ...
chodzi mi tu o wzór Brahmagupty.
P =
√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
25 lip 19:57
pigor: ... no widzisz, a ja zapomniałem , dzięki
Arturze . ...
25 lip 20:13
Artur z miasta Neptuna:
problem jest pewien −−− oczywiście ten wzór jest prawdziwy tylko i wyłącznie dla czworokąta
wpisanego w okrąg ... a nie dla każdego.
Niestety −− tak jak '+−' napisał ... bez dodatkowych danych (przynajmniej o sumie miar dwóch
kątów przeciwległych) nie jesteśmy w stanie obliczyć tegoż pola.
25 lip 20:19
sla: policzylem przekatna i na 2 trojkaty i heronem łatwo poszło

tak to był kawałek mojej działki
który bedziemy brukować

czyli co bez tej przekatnej bym sobie nie poradził zadnym wzorem?
25 lip 23:06
+-: sla: chyba zmierzyłeś , bo policzyć przy tych danych się nie da
25 lip 23:12
pigor: ... kurcze, ale miałem ...

nosa

muszę sobie pogratulować . ...
26 lip 00:18
Eta:

w nagrodę
26 lip 00:20
pigor: ... dziękuję
Eta , ty to potrafisz człowiekowi osłodzić życie. ...
26 lip 01:15
pigor: ... Dobranoc Wam . ...
26 lip 01:16
sla: tak zmierzyłem

dzieki wszsytkim
26 lip 12:32