matematykaszkolna.pl
jak to policzyc sla: rysunekjak policzyc tego pole to nie jest zadna figura foremna... długosci w metrach 2,8 5,0 5,3 6,9
24 lip 21:50
sla: rysunek poglądowy
24 lip 21:50
+-: istnieje nieskończenie wiele czworokątów posiadających boki o takich wymiarach ich pole powierzchni na oko jest w granicach kilku do około 30 cm kwadratowych, aby zadanie było jednoznaczne musi być jeszcze jakiś warunek lub dana.
25 lip 18:06
pigor: ...jeśli to jest twoja ... emotka działka, to podziel sobie ją na 2 trójkąty − poprowadź jedną przekątną , zmierz jej długość d= ... ? i licz pole np. 2 razy ze wzoru Herona , jak nie dasz rady to podaj tę długość d=?, wtedy ja lub ktoś ci policzy . ... emotka
25 lip 18:44
Artur z miasta Neptuna: pigor ... po co na dwa trójkąty ... przecież jest rozwinięcie wzoru Herona dla czworokątów ... chodzi mi tu o wzór Brahmagupty. P = (p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
 1 
gdzie p =

(a+b+c+d)
 2 
25 lip 19:57
pigor: ... no widzisz, a ja zapomniałem , dzięki Arturze . ... emotka
25 lip 20:13
Artur z miasta Neptuna: problem jest pewien −−− oczywiście ten wzór jest prawdziwy tylko i wyłącznie dla czworokąta wpisanego w okrąg ... a nie dla każdego. Niestety −− tak jak '+−' napisał ... bez dodatkowych danych (przynajmniej o sumie miar dwóch kątów przeciwległych) nie jesteśmy w stanie obliczyć tegoż pola.
25 lip 20:19
sla: policzylem przekatna i na 2 trojkaty i heronem łatwo poszło emotka tak to był kawałek mojej działki który bedziemy brukować emotka czyli co bez tej przekatnej bym sobie nie poradził zadnym wzorem?
25 lip 23:06
+-: sla: chyba zmierzyłeś , bo policzyć przy tych danych się nie da
25 lip 23:12
pigor: ... kurcze, ale miałem ... emotka nosa muszę sobie pogratulować . ...emotka
26 lip 00:18
Eta: emotka w nagrodę
26 lip 00:20
pigor: ... dziękuję Eta , ty to potrafisz człowiekowi osłodzić życie. ...emotka
26 lip 01:15
pigor: ... Dobranoc Wam . ...emotka
26 lip 01:16
sla: tak zmierzyłem dzieki wszsytkimemotka
26 lip 12:32