Znajdź pierwiastki równania kwadratowego.
maciek: sin4x+cos4x=2k+1/k−1
24 lip 21:50
Artur z miasta Neptuna:
1=(sin
2+cos
2)
2 = sin
4+2sin
2cos
2+cos
4
| | 1 | |
czyli: sin4x + cos4x = 1 − 2sin2xcos2x = 1 − |
| (4sin2xcos2x) = 1 − |
| | 2 | |
a po prawej stronie ma być 'k'

a jakiś jest związek pomiędzy 'x', a 'k'
24 lip 21:53
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
to jeszcze można by było przekształcić, aby uzyskać |
| (3+cos4x) |
| | 4 | |
24 lip 21:55
maciek: mam coś takiego: Dla jakich wartości parametru k równanie sin4x+cos4x=2k+1/k−1 ma
rozwiązanie? Jeśli dobrze rozwiążesz do zbioru będą należeć 2 liczby całkowite
24 lip 21:58
pigor: ...chyba pytanie było inne np. dla jakich wartości k równanie nie jest
sprzeczne wtedy :
1−
12sin
22x=
2k+1k−1 i
k≠1 ⇔ 2−sin
22x=
4k+2k−1 ⇒
⇒ sin
22x = 2−
4k+2k−1 ⇔
sin22x=−2k−4k−1 i
nie jest sprzeczne ⇔
⇔ 0≤
−2(k+2)k−1≤1 /*(k−1)
2 i k≠1 ⇔ 0≤−2(k+2)(k−1)≤(k−1)
2 i k≠1 ⇔
⇔ 2(k+2)(k−1)≤0 i (k−1)(k−1+2k+4)≥0 i k≠1 ⇔ −2≤k≤1 i 3(k−1)(k+1)≥0 i k≠1 ⇔
⇔ −2≤k≤1 i (k≤−1 ∨ k>1) ⇔
−2≤k≤−1 ⇔
k∊<−2;−1> . ...
24 lip 22:25
maciek: zadanie miałem tak napisane jak wcześniej, aczkolwiek rozwiązane dobrze

dzięki pigor
24 lip 22:31