ciągi
***pola***:
7.52 suma stu kolejnych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 7 dają resztę 2 wynosi
43950. wyznacz najmniejszą i największą z nich.
nauczyciel proponował takie rozwiązanie:
a1+an
{43950= −−−−− * 100
2
{ an=a1+99*7 (←tu zgodnie ze wzorem: an=a1+(n−1)*r )
1. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego liczba 7 jest tu podstawiona za "r"?
2. Czy informacja o tym jaka jest reszta z dzielenia jest w tym wypadku zbędna? (nie
wykorzystaliśmy jej)
3. Ma ktoś jakiś inny pomysł na to zadanie?
1 maj 16:48
Bogdan:
a1 = 2, a2 = 9, a3 = 16, a4 = 23, ....
1 maj 16:51
Bogdan:
To nie są wyrazy ciągu z tego zadania, to jest tylko wyjaśnienie, dlaczego różnica = 7.
1 maj 16:56
***pola***: hmm teraz troszkę nie do tematu ciągów, ale czy mógłbyś mi przypomnieć jak zapisać wielomian,
który przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2? (było coś takiego że każdy wielomian można zapisać
w postaci W(x)= P(x)+Q(x)*R(x) jeśli się nie mylę, czy w takim razie powinno to wyglądać tak:
W(x)=7+Q(x)*2 ?)
1 maj 17:01
Bogdan:
a
100 = a
1 + 99*7 => a
100 = a
1 + 693
| | 1 | |
43950 = |
| * 100 * (a1 + a1 + 693) dzielimy obustronnie przez 50 |
| | 2 | |
879 = 2a
1 + 693
dalej już sobie poradzisz
1 maj 17:01
***pola***: dziękuję, w tej samej chwili miałam odpisać, że sobie poradziałm, ale byłeś szybszy
1 maj 17:04
***pola***: czy odpowiesz mi jeszcze ztymi wielomianami? bo mi się przypomniało i nie daje spokoju:(
1 maj 17:05
Bogdan:
W zadaniu występuje ciąg arytmetyczny o różnicy 7.
| n | | 2 | |
| = k + |
| => n = 7k + 2 dla k, n € N, |
| 7 | | 7 | |
to jest wzór liczby naturalnej, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2.
1 maj 17:06
***pola***: o to mi chodziło. przyznam się, że próbowałam zrobić układ równań z wykorzystaniem n = 7k + 2,
ale niestety zbyt dużo niewiadomych i zostałam przy pomyśle nauczyciela.
1 maj 17:09
Bogdan:
Można wykorzystać wzór n = 7k + 2, ale to będzie już tylko zabawa.
Najmniejsza liczba naturalna n
1 = 7(k + 0) + 2, k − niewiadoma, k € N.
Największa to n
100 = 7(k + 99) + 2
n
1 + n
2 + n
3 + .... + n
100 = 43950
7(k+0) + 2
+ 7(k+1) + 2
+ 7(k+2) + 2
+ 7(k+3) + 2
+ ...
+ 7(k+99) + 2 =
= 7k + 7*0 + 2 + 7k + 7*1 + 2 + 7k + 7*2 + 2 + 7k + 7*3 + 2 + ... + 7k + 7*99 + 2 =
| | 1 | |
= 100 * 7k + 7(0+1+2+3+ ... +99) + 100*2 = 700k + 7 * |
| *100*(0 + 99) + 200 = |
| | 2 | |
= 700k + 7*50*99 + 200 = 700k + 34850.
700k + 34850 = 43950 => 700k = 9100 => k = 13.
n
1 = 7*13 + 2 = 93
n
100 = 7*(13 + 99) + 2 = 7*112 + 2 = 786
1 maj 18:36