Nierówność
Julka: 2x2 − 3x + 425x2 − 4 ≤0
(nie wyraźnie widać więc podam co jest gdzie
Licznik− 2x2 − 3x + 4
mianownik− 25x2 − 4)
Jak ktoś potrafi się z tym uporać i nie ma co robić to bd wdzięczna z góry dziękuje
24 lip 16:20
Basia:
sama się uporaj

najpierw zajmij się licznikiem
policz Δ, ewentualnie współrzędne wierzchołka paraboli,spróbuj naszkicować wykres funkcji
f(x) = 2x
2−3x+4
i zastanów się
jakie wartości ta funkcja przyjmuje
napisz co umiałaś zrobić
24 lip 16:23
Julka: No delta wyszla mi −23
p= 34
q= 238
ale nie mam pojęcia co dalej
24 lip 16:40
Basia:
to jak będzie położona parabola, która jest wykresem tej funkcji
wierzchołek znalazłaś, ramiona jak są skierowane ?
naszkicuj i spróbuj uzupełnić to zdanie tak, aby było prawdziwe:
" wszystkie punkty należące do tej paraboli leżą ................ osi OX"
24 lip 16:45
Julka: nie mam pojęcia mam tą parabole w miarę narysowaną bo mam wierzchołki ale to i tak mi nic nie
daje, nie wiem co dalej zrobić, ramiona idą w górę
24 lip 16:56
Basia:
no to już zapytam wprost:
czy masz na tej paraboli punkty, które leżą poniżej osi OX lub na niej ?
nie
czyli parabola leży powyżej osi OX
czyli każdemu punktowi tej paraboli odpowiada rzędna y dodatnia
stąd wynika, że licznik Twojego ułamka jest zawsze dodatni
a skoro licznik jest stale dodatni to aby ułamek ≤ 0 mianownik musi być ujemny
(równy 0 być nie może)
czyli Twoja nierówność jest równoważna z nierównością
25x2 − 4 < 0
a tę powinnaś już sama rozwiązać
24 lip 17:01
Koral: Basia zaglądnij do mojego zadania
24 lip 17:03
Julka: Aha dziekuje ci teraz już wiem przepraszam za problem
24 lip 17:28
Basia: Nie przepraszaj, bo nie masz za co

Po to jest forum
24 lip 17:29