Trygonometria
Julka: hej mam problem z dwoma zadankami jak by ktoś pomógł była bym wdzięczna
1. Sprowadź do prostszej postaci wyraenie:
sin420*+cos780*−tg1140*
* to oznaczenie stopnia
2. Wiedząc że ctg α= 9/40 i 180*<α<270*
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych
24 lip 15:21
pigor: ... ze wzorów redukcyjnych np. tak :

1.
sin420o*+cos780o−tg1140o= sin(360
o+60
o)+cos(2*360
o+60
o)+tg(3*360
o+60
o)=
= sin60
o+cos60
o+tg60
o=
12√3+
12+
√3=
32√3+
12=
12(3√3+1)
24 lip 15:33
pigor: 2.
| | 1 | | 40 | |
α∊ III ćwiartki , gdzie x<0 i y<0 i r>0 , to tgα= |
| = |
| |
| | ctgα | | 9 | |
| | x | | 9 | |
ctgα= |
| = |
| ⇒ x= −9 i y= −40i r2=x2+y2=81+1600=1681 ⇒r=41 , |
| | y | | 40 | |
| | y | | 40 | | x | | 9 | |
więc sinα= |
| = − |
| i cosα= |
| = − |
| . ...  |
| | r | | 41 | | r | | 41 | |
24 lip 15:46
Julka: dziękuje
24 lip 16:11