Bryła obrotowa z przekątnej sześciokąta.
BigMax: Zadanie jest zbyt hardcorowe jak dla mnie. Mój mózg nie potrafi tak w 3d operować:
Oblicz pole powierzchni bryły obrotowej otrzymanej przez obrót sześciokąta foremnego o boku a
wokół prostej zawierającej dłuższą przekątna sześciokąta.
Z góry dziękuje za pomoc
1 maj 15:45
pazio:

rysunek wyszedł trochę krzywo, ale ogólny zamysł chyba zawarł
| | a√3 | |
promień walca/stożków: r ⋀ r = |
| |
| | 2 | |
powierchnia boczna walca: P
w
| | a√3 | |
Pw = 2π* |
| *a = a*π*√3 |
| | 2 | |
powierchnie boczne stożków: P
s
P
s = 2*π*r*l gdzie l=a
| | a√3 | |
Ps = 2π* |
| *a = a*π*√3 |
| | 2 | |
P
w + P
s = 2*a*π*
√3
1 maj 16:07
pazio: nie a tylko a2
przepraszam za błąd
1 maj 16:08
Jacek Karaśkiewicz:

Długość boku − x.
Czarna linia przerywana to oś obrotu, linie szare − pomocnicze.
Otrzymana bryła obrotowa będzie "złożeniem" dwóch stożków i walca (szare linie
wyznaczają płaszczyznę "złożenia" tych brył.
Z obliczeniem pola powierzchni stożków i walca nie będziesz miał problemu.
Pole powierzchni szukanej bryły jest sumą tamtych pól (pamiętaj tylko, że musisz
policzyć pola powierzchni
bocznych stożków i walca).
1 maj 16:08
Jacek Karaśkiewicz:
Spóźniłem się. Niezły rysunek,
pazio
1 maj 16:09
Bogdan:
| | 1 | |
Bryła składa się z walca o promieniu podstawy R = |
| a√3 (to jest wysokość |
| | 2 | |
trójkąta równobocznego o boku a) i wysokości a oraz z dwóch stożków o promieniach
| | 1 | |
podstawy R i wysokości równej |
| a. Tworzące stożków mają długość a. |
| | 2 | |
1 maj 16:12
Bogdan:
Ja też się spóźniłem
1 maj 16:13
pazio: dziekuje, jacku

staralam sie jak moglam

za to rysunek bogdana wymiata
1 maj 16:16
lola95: W rozwiązaniu "pazio" powinno być chyba w wyniku końcowym P
w + 2 * P
s = 3*a
2*π*
√3 
Przecież są dwa stożki.
5 sty 20:48
lola95: Cofam honor

Wszystko jest dobrze. Przepraszam za zamieszanie.
5 sty 20:49