Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
Magdalena: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym
an = n sin 2n
24 lip 13:56
Basia:
| | sin2n | | 2sin2n | |
n*sin2n = |
| = |
| |
| | 1n | | 2n | |
powinnaś już wiedzieć do czego to dąży
24 lip 14:08
Magdalena: prosze przynajmniej o wskazówkę

będę wdzięczna
24 lip 14:08
Trivial: Basia dała Ci potężną wskazówkę.
24 lip 14:09
Magdalena: przeciez 2/n dazy do 0
24 lip 14:09
Basia:
| | sinx | |
a do czego dąży |
| przy x→0 ? |
| | x | |
24 lip 14:10
Magdalena: n→
∞ tutaj
24 lip 14:11
Trivial:
Skorzystaj ze wzoru:
24 lip 14:11
Magdalena: aha okej przepraszam i dziękuję
24 lip 14:13
Dociekliwy: Skąd wiadomo, że n w tym ciągu dąży do zera?
24 lip 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
Dociekliwy −−−− n−> ∞ to |
| −> 0 .... tak  ;> |
| | n | |
a skąd wiemy że n−>
∞ 
bo to jest CIĄG
24 lip 15:41