Całka
asikldz:
Mam problem z tym przykładem, czy ktoś by mógł mi wytlumaczyc krok po kroku jak sie oblicza

24 lip 13:31
Patryk: 1/2ln(2x+3)+C ? msza taki wynik ?
24 lip 13:36
Patryk: 2x+3=t
24 lip 13:37
asikldz: A bys mógł rozpisać mi to zadanie od poczatku

Wyszedł mi inny wynik, ale to moze dlatego bo robil;am na podobnym przykladzie i nie moge go
zrozumiec.
24 lip 13:51
asikldz: Prosze o pomoc
24 lip 14:04
Trivial:
| | dx | | 1 | | 2 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| dx = |
| ln|2x+3| + c. |
| | 2x+3 | | 2 | | 2x+3 | | 2 | |
Zauważ, że w liczniku masz pochodną mianownika.
24 lip 14:08
asikldz: A skąd sie wziela 1/2 przed ∫
24 lip 14:22
Basia:
| a | | 2*a | | 1 | | 2a | |
| = |
| = |
| * |
| |
| b | | 2*b | | 2 | | b | |
24 lip 14:36
asikldz: Czyli jak mam taki przykład
| 1 | | 2 | | 1 | |
| ∫ |
| dx = |
| ln(x2−4) |
| 2 | | x2−4 | | 2 | |
24 lip 15:12
asikldz: To bd dobrze
24 lip 15:12
Mila: Asi.. źle, o 1512
24 lip 15:23
asikldz: By mogl ktos tego typu przykłady mi wytlumaczyc jak je rozwiazac, zebym mogla je zrozumiec
24 lip 15:34
Mila: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
rozłóż na ułamki proste.
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−2)(x+2) | | x−2 | | x+2 | |
24 lip 15:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
asi −−−− jest taki wzór:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
zapamiętaj go.
teraz .... skoro w mianowniku masz f(x) = x
2−4 ... to co musi być w liczniku f'(x) =


? aby
móc skorzystać z tego własnie wzoru
24 lip 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli 'tego' nie ma ... to nie możesz w taki sposób danej całki policzyć
24 lip 15:44
asikldz: x2−4 to z tego bd 2x
24 lip 15:53
Mila: Asik.. najpierw rozłóż na ułamki proste, jak Ci zaczęłam.
24 lip 15:59
asikldz:
Tak bd po rozlozeniu?
24 lip 16:30
Basia: nie;
| | A | | B | |
to musi być postać |
| + |
| |
| | x−2 | | x+2 | |
A i B to
liczby
24 lip 16:31
asikldz: Juz tak jestem zakrecona z tymi całkami, a musze je pojac jak najszybciej sie da
24 lip 16:32
asikldz: to co dalej z tym trzeba zrobic?
24 lip 16:35
asikldz: =ln(x2+4)+
24 lip 16:36
asikldz: +C
24 lip 16:36
Basia:
znasz stare przysłowie "co nagle to po diable" ? ono mówi prawdę

powoli i spokojnie
ma być:
| 1 | | 1 | | A | | B | | A(x+2)+B(x−2) | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| |
| x2−4 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | | x+2 | | (x−2)(x+2) | |
mianowniki ułamków (2) i (4) są równe to i liczniki muszą być równe
stąd
A(x+2)+B(x−2) = 1
Ax + 2A + Bx − 2B = 1
(A+B)x +(2A−2B) = 1 = 0*x + 1
czyli
A+B = 0
2A − 2B = 1
wylicz A i B
24 lip 16:38
asikldz: Powiem szczerze ze nie wiem, nie chce znowu palnąc jakiejs glupoty, poprostu musze zaczac od
nowa niestety.
24 lip 16:43
Basia:
to jest przecież prosty układ równań
x+y = 0
2x − 2y = 1
rozwiąż go
24 lip 16:46
Mila: c.d.
A+B=0
A=−B
2*(−B)−2B=1
−4B=1
| | 1 | | 1 | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| |
| | x2 | | 4 | | x−2 | | 4 | | x+2 | |
Napisz teraz wynik i nie martw się, że będzie źle.
24 lip 16:49
asikldz: Basia:
Czyli bd
x=0−y
y=1
24 lip 16:53
asikldz: MILA:
1/4ln(x−2)−1/4ln(x+2)+c
24 lip 16:56
Artur z miasta Neptuna:
W takim razie
x=−1
y= 1
24 lip 16:57
asikldz: Tak mi wyszlo
24 lip 16:58
Mila: Dobrze.( o 1656)
źle o 1653,
policzyłam Ci A i B.
Nie umiesz rozwiązywać układów równań?
24 lip 17:00
asikldz: Wydaje mi sie ze umiem

Ale z drugiej strony wydaje mi sie ze zle rozumuje o to co mnie prosicie
24 lip 17:05
asikldz: Musze na spokojnie do tych całek podejść, choć zbytnio nie mam za duzo czasu
24 lip 17:05
Artur z miasta Neptuna:
Asi .... niestety, calki to taka rzecz do ktorej trzeba po prostu przysiasc i robic przez
dlugie tygodnie nim sie nabierze wprawy. z drugiej strony − nie opanowanie ic na przyzwoitym
poziomie syrasznie Ci utrudni zycie na nastepnych przedmiotach −−−−− dotyczy to kazdego
przedmiotu technicznego i wiekszosci ekonomicznych.
24 lip 17:09
Mila: Z jakiej książki uczysz się całek?
24 lip 17:13
asikldz: Krysicki, Włodarski
24 lip 17:17
Mila: No to bardzo dobrze, tak, jak pisze Artur, dwa tygodnie non stop i masz zrobione.
Pisz problemy na forum.
24 lip 17:21
Basia:
to może jednak najpierw powtórz materiał z gimnazjum i liceum
taki układ równań uczyłaś się rozwiązywać w drugiej gimnazjalnej
a rozwiązałaś źle
to nie jest złośliwość; bez tych podstawowych umiejętności nie da się niczego poprawnie
policzyć
A+B = 0
2A − 2B = 1
B = −A
2A − 2(−A) = 1
4A = 1
jeżeli tego nie policzysz poprawnie to i całki też nie
24 lip 17:22
asikldz: Wiem wiem ze to nie zlosliwosc, i doskonale zdaje sobie z tego sprawe ze trzeba od podstaw sie
czegos nauczyc, no ale przebibalam to i teraz mam duze braki , ale dam rade

jeszcze to
zrozumie

Dziekuje za pomoc
24 lip 17:25
asikldz: Znacie jakies dobre stronki internetowe gdzie dobrze sa wytlumaczone całki
24 lip 18:18
Basia: lepiej niż Krysicki nikt Ci tych podstawowych sposobów całkowania nie wytłumaczy
24 lip 18:25
asikldz: cos tam troche zaczełam czytac i mam pytanko czy dobrze ten przykład rozwiazalam:
t=3x−1
dt=3dx / :3
| | dx | | | | 1 | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | 3x−1 | | t | | 3 | | t | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ln(t)+C = |
| ln(3x−1)+c |
| | 3 | | 3 | |
24 lip 20:52
Basia:
prawie:
1.
t = 3x − 1
1*dt = 3*dx
(po lewej różniczkujesz po t; po prawej po x; masz to samo tylko zapis dziwny)
2.
czyli musi być ostatecznie
24 lip 21:28