Pomoc z parametrem
nameless: Rozwiąż równanie w parametrem m i przeprowadź dyskusję liczby jego rozwiązań:
|x+5|+|x−3|=m
Przyrównywałem m do zera, np że jeśli m<0 to równanie jest sprzeczne itd, jednak w odpowiedzi
jak sprawdzałem przyrównują do liczby 8 np że jeśli m>8 to nieskończenie wiele rozwiązań, że
jeśli m=8 to........ , m<8 to.......
Chciałem, byscie mi pomogli zrozumieć w czym rzecz, chce zrozumieć ten sposób− mam jeszcze inne
takie przykłady, które potem sam postaram się zrobić
24 lip 10:42
Saizou : to najlepiej narysować funkcję f(x)=lx+5l+lx−3l następnie odczytać z wykresu dla jakiego
parametru m funkcja ma 0 rozwiązań, 2 rozwiązania, nieskończenie wiele
24 lip 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy |x+5| = 0

gdy x=−5 ... gdy x=−5 to |x−3| = |−5−3|=8
kiedy |x−3| = 0

gdy x=3 ... gdy x=3 tp |x+5| = |3+5| = 8
wniosek z tego jest następujący −−− minimalna wartość sumy = 8
wartość tej sumy =8 dla x∊<−5;3> ... czyli dla m=8 jest NIESKOŃCZENIE WIELE ROZWIĄZAŃ
dla m<8 jest brak rozwiązań
dla m>8 będą dwa rozwiązania (co wynika z wartości bezwzględnej)
24 lip 10:54
nameless: Twój sposób Artur najbardziej mi odpowiada, dzięki wielkie
24 lip 11:06
24 lip 11:12
Mila: |x+5|+|x−3|=m
Metoda graficzna.
f(x) =|x+5|+|x−3|
y=m ( prosta pozioma)
|x+5|=x+5 dla x≥−5
|x+5|=−x−5 dla x<−5
|x−3|=x−3 dla x≥3
|x−3|=−x+3 dla x<3
ustalam wzór f(x) w przedziałach (−∞,−5),<−5,3),<3,∞)
1) f(x)=−x−5−x+3=−2x−2 dla x z przedziału (−∞,−5)
2) f(x)=x+5−x+3=8 dla x z przedzialu <−5,3)
3) f(x)=x+5+x−3=2x+2 dla x z przedziału <3,∞)
Narysu wykres tej funkcji.
Czy potrafisz odczytać liczbę rozwiązań równania;
|x+5|+|x−3|=m ?
24 lip 15:39
Eta:

Wykres funkcji
f(x) (wyznaczonej przez
Milę
{ −2x−2 dla x€ ( −
∞, −5)
[N [f(x)]] = { 8 dla x€ <−3,3)
{ 2x+2 dla x€ <−3,
∞)
prosta
y=m ma z wykresem
f(x) (
czerwone punkty wspólne
odp: 0 rozwiązań dla m€ ( −
∞, 8)
2 rozwiązania dla m€ ( 8,
∞)
nieskończenie wiele rozwiązań dla m=8
24 lip 18:37
Mila: Eto, wiedziałam, że narysujesz.
24 lip 22:14