Procenty
3c: Kredytobiorca pobrał kredyt w wysokości 2000 zł w banku, w którym oprocentowanie roczne wynosi
24%. Chce ten kredyt spłacić w ciągu roku w 12 miesięcznych, równych ratach. Oblicz wysokość
jednej raty z dokładnością do jednego złotego.
Powinno wyjść 187, a mi z :
12x=2000+2%*2000+2%(2000−x)+2%(2000−2x)...+2%(2000−11x)
wychodzi 183. Czy ja coś źle liczę, czy całe równanie jest niepoprane?
Jest może jakiś szybszy sposób na zadania tego typu?
24 lip 01:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaki jest wzór a obliczenie raty stałej kredytu

oto on:
gdzie:
S −−− zaciągnięty kredyt
n −−− ilość rat
r −−− oprocentowanie w skali roku
m −−− ile okresów spłat rat przypada na jeden rok
| | 24% | |
w tym przypadku q = 1 + |
| = 1 + 2% = 1 + 0.02 = 1.02 |
| | 12 | |
24 lip 08:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
i wtedy wychodzi 189 PLN
24 lip 08:59
25 lip 02:00