Jeden z katów trójkata ma miare 500 . Oblicz miare kata, jaki tworza dwusieczne
lgood: Jeden z katów trójkata ma miare 500 . Oblicz miare kata, jaki tworza dwusieczne dwóch
pozostałych katów tego trójkata.
zad 2
Okragły stół o srednicy 1 m i wysokosci 80 cm został przykryty kwadratowym obrusem tak,
że każdy z narożników obrusa, wiszac luzno, znalazł sie w odległosci 30 cm od podłogi.
Oblicz długosc boku obrusa. Wynik podaj w zaokragleniu do 1 cm.
Nie mam pojecia w jaki sposob rozwiazac oba zadania.
W 1 nawet nie wiem jak zacząć a 2 sprawia mi troche problemów

Są to zadania maturalne oceniane na 3 ptk XD Odziwo reszte zrobic potrafie ale te najprostsze
sprawiaja mi najwiecej problemow
1 maj 15:40
pazio: igood masz moze gg? wytlumacze Ci to pierwsze
1 maj 16:14
pazio: dobra jesli bedziesz chcial(a) to pierwsze to napisz 6699985
1 maj 16:22
Damian:
1 maj 16:28
Damian: sorry za rysunek jaki taki....
1 maj 16:28
Damian: Wiec licze
1 maj 16:28
Damian: R = 1m
H = 80cm
jesli położysz obrus na stole to część zwisająca obrusa ma długość 80cm − 30cm = 50cm....
Obliczyłem cześć od krawędzi stołu w dół... teraz trzeba dodać R stołu... bo R zawiera się w
przekątnej obrusa
d − przekątna
d = R + 50cm = 1.5 m = 150cm
d = a*
√2
| | 150cm * √2 | |
a = |
| = 75cm * √2 √2 = 1.41 |
| | 2 | |
a = 75cm * 1.41 = 106.06 cm ⇒a = 106cm
1 maj 16:36
Damian: sorrryy za bład


!
1 maj 16:37
Damian: d = R + 50cm + 50cm = 200cm
a = 100 * √2 = 141.42cm ⇒ a = 141cm
1 maj 16:38
Damian: Moja pomyłka polegała na tym ze przekątna obrusa (kwadratu) to suma 2−ch części zwisających i
R stołu...

wiec ostatecznie a = 141 cm
1 maj 16:39
Tomek:

zad.2. chyba ci pomogę

Policzymy najpierw |AA'|
|OA|=|OA'|=0,5m
|AA'|
2=
√|OA|2+|OA'|2
po wyliczeniu wyjdzie 0,5
√2
Teraz z Talesa
|AB|=80cm−30cm=50cm
|OB|=50cm+50cm=100cm
wystarczy podstawić wartości, wymnożyć na krzyż i wyznaczyć |BB'|
1 maj 16:46
Tomek: tylko pamiętaj o sprowadzeniu do tych samych jednostek
1 maj 16:48
Tomek: sprawdziłem i też wychodzi 141cm

już sobie wybież jaką metodą chcesz
1 maj 16:50
Damian: 
widze ze wyniki takie same
1 maj 17:04
lgood: Wynik sie zgadza teraz tylko to 2 zadanko
1 maj 17:34
pazio: ale to jest chyba właśnie to drugie..
1 maj 18:00
lgood: w sensie 2 jako 1
1 maj 20:02
pazio: masz to gg?

to ci na gg wytłumaczę
1 maj 21:03