matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doprowadź wyrażenie do najprostrzej postaci
3c:
a+b
[ (a
1
3
− b
1
3
)
−1
(a−b)−
]* 2(ab)
−1
3
a
1
3
+b
1
3
a,b>0 Ma wyjść 4. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
23 lip 23:57
Basia:
zauważ, że
a−b
(a
1/3
− b
1/3
)
−1
(a−b) =
a
1/3
−b
1/3
i skorzystaj z wzorów skróconego mnożenia a − b = (a
1/3
− b
1/3
)(a
2/3
+a
1/3
b
1/3
+b
2/3
) a+b = (a
1/3
+ b
1/3
)(a
2/3
−a
1/3
b
1/3
+b
2/3
)
24 lip 00:02
3c:
Dziękuję bardzo
24 lip 00:09