matematykaszkolna.pl
planimetria - okręgi oko: rysunekProszę bardzo o pomoc w takim zadaniu: Okrąg o środku O1 jest styczny do okręgu o środku O2 w punkcie P. Punkty A i B leżą na okręgu o środku O1, a punkty E i F − na okręgu o środku O2 w taki sposób, że odcinki AE i BF przecinają się w punkcie P (jak na rys.) Uzasadnij, ze trójkąty ABP i EFP są podobne. Mam pytanie, czy cięciwy AB i EF są tu równoległe? Jeśli tak , to skąd to wynika? Bo gdyby były równoległe , to dowód byłby prosty − na podstawie cechy kkk.
23 lip 19:37
Artur z miasta Neptuna: cięciwy nie są równoległe zacznij od tego, że kąty trójkątów przy P są takie same ogólnie masz wykazać, że:
AP BP AB 

=

=

EP FP EF 
co uzyskasz dzięki wykorzystaniu tw. talesa
23 lip 19:53
oko: Tak, kąty trójkątów przy P − to katy wierzchołkowe, czyli równe. Ale aby użyć tw. Talesa, cięciwy AB i EF musiałyby być równoległe (bo ramiona kąta przecięte prostymi równoległymi itd.). I tu mam problem.
23 lip 19:59
Artur z miasta Neptuna: rysunek Równość kątów łatwo wykazać (tw. o przecięciu dwóch prostych) Stąd wykazujesz, że BP ∼ FP oraz AP ∼ EP natomiast podobieństwo AB ∼ EF można np, z tw. cosinusów (tutaj zgaduję)
23 lip 20:05
Artur z miasta Neptuna: chociaż co ja gadam −−− ostatnie nie jest potrzebne ... przecież podobieństwo trójkątów masz już przy bbk (bok, bok, kąt).
23 lip 20:07
oko: Ale nadal nie wiem, skąd jest podobieństwo tych boków. Kąty β, γ − rozumiem, ale o jakie tu chodzi twierdzenie o przecięciu 2 prostych. Jeśli możesz, to proszę wyjaśnij.
23 lip 20:30
Basia: dorysuj promienie O1A, O1B, O2F i O2G powinno Ci to pomóc, a jeżeli nie zgłoś się jutro (no nie już dzisiaj) wieczorem
24 lip 00:27
+-: rysunekKąty BPA= FPE. Kąty GPB=GAP=PEH=PFH=90 jako oparte na srednicy, kąty BPG=FPH i GPA=EPH czyli trójkąty GBP i FPH są podobne oraz AGP i PEH też podobne /mają trzy jednakowe kąty/, a więc BP/2*r1=PF/2*r2 czyli BP/PF=2*r1/2*r2, analogicznie AP/PE=r1/r2, z tego wynika BP/PF=AP/PE=r1/r2. Więc trójkąty APB i EFP posiadają równy kąt i proporcjonalne dwa boki cnd.
25 lip 10:28