funkcja liniowa
Zuzka: hejka

mam nadzieje ze ktoś mi pomoże

Napisz wzór funkcji liniowej, której wykresem jest prosta nachylona do osi OX pod kątem 60*
Z góry dziękuje
23 lip 18:55
koło: y=ax
a=tgα
tg60=
√3
Musisz rozpatrzyć dwa przypadki
23 lip 18:59
Basia:
y = f(x) = ax + b
a = tg60o
odszukaj i podstaw za a do wzoru
b pozostaje dowolne
takich funkcji jest nieskończenie wiele, no bo i prostych nachylonych do OX pod kątem 60o jest
nieskończenie wiele
23 lip 19:01
Kris: Basia, a czy należy rozpatrywać a dodatnie i a ujemne? Bo w zadaniu nie ma nic powiedziane, czy
funkcja jest malejąca albo rosnąca...
23 lip 19:04
Basia:

nie ma dwóch przypadków
a = tgα ⇔ gdy α jest kątem
skierowanym i zorientowanym dodatnio
(jak na rysunku)
23 lip 19:05
Basia:

dla czerwonej prostej α = 60 i a=
√3
dla niebieskiej prostej α=120 i a= −
√3
kąt nachylenia prostej do osi OX to zawsze kąt:
− od dodatniej części osi OX do prostej
na rysunku γ = 60, ale to
nie jest kąt nachylenia niebieskiej prostej do osi OX
23 lip 19:10
Basia: uzupełnienie:
− od dodatniej części osi OX do prostej przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
23 lip 19:13