wyznacz dlugosci bokow i katy w trojkacie prostokatnym
oliwa: wyznacz dlugosci bokow i katy w trojkacie prostokatnym ABC majac dane a=3cm b=7cm
1 maj 15:40
pazio: przeciwprostokątna: c ⋀ c>0
z twierdzenia Pitagorasa: c
2 = a
2 + b
2
c =
√9+49 =
√58
α − kąt leżący naprzeciwko boku a
β − kąt leżący naprzeciwko boku b
z twierdzenia sinusów:
odnosze dziwne wrazenie ze mam gdzies blad rachunkowy wiec prosze znalezc. bo jakies to to
brzydkie wychodzi
1 maj 16:36
Bogdan:

czerwona kropka to kąt α
Po co twierdzenie sinusów?
| 3 | |
| = tgα => tgα = 0,4286 => α = 23o12' (odczytujemy z tablic), |
| 7 | |
β = 90
o − α = 90
o − 23
o12' = 89
o60' − 23
o12' = 66
o48'
c z tw. Pitagorasa
1 maj 16:49
pazio: zorientowałam się później że rzeczywiście niepotrzebnie to twierdzenie
1 maj 17:07