witam , potrzebuje pomocy
czarodziej: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których:
| | 3 | |
zbiór rozwiązań nierówności |
| ≥ 1 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności |
| | x+1 | |
(m+1)x
2 − (3m+4)x + 3 ≥ 0
23 lip 18:43
Basia:
rozwiąż najpierw nierówność
potrafisz ? jeżeli tak podaj wynik
23 lip 18:46
czarodziej: wyszło mi że x∊(−1;2) tylko przedział zamknięty tylko niewiem jak go napisać,
tyle jeszcze umiem ale teraz wogóle niewiem od czego zacząć , niewiem jak patrzeć na te
przypadki
23 lip 20:03
Artur z miasta Neptuna:
no to teraz:
dla jakiego parametru 'm' nierówność:
(m+1)x
2−(3m+4)x+3≥0 ⇔ a(x+1)(x−2)≥0 ... dla a<0 ... czyli a = (m+1)
jak to obliczyć

najlepiej WZORY VIETE'A
23 lip 20:11
Jack:
zastanawiam się, Artur, do czego zmierzasz i skąd wziąłeś równoważność...
23 lip 20:19
Saizou : i jeszcze trzeba rozpatrzeć nierówność liniowej dla a=0,
zatem m+1=0→m=−1
−(3*(−1)+4)x+3≥0
−(−3+4)x+3≥0
−(1)x≥−3
x≤3
23 lip 20:26
Saizou : i funkcja kwadratowa
1
o a>0
m+1>0
m>−1
2
o Δ≥0
[−(3m+4)]
2−4(m+1)*3≥0
9m
2+24m+16−12m−12≥0
9m
2−8m≥0
| | 8 | |
m(9m−8)≥0→m∊(−∞:0>∪< |
| :+∞) |
| | 9 | |
23 lip 20:44
Saizou : znalazłem błąd
9m2+24m+16−12m−12≥0 i już piszę poprawkę
23 lip 20:46
Saizou : 9m2+12m+4≥0
(3m+2)2≥0→m∊R
23 lip 20:51
czarodziej: kurcze bardzo dziękuje za odpowiedź ale moglibyście mi te warunki zapisać wszystko za jednym
razem bo sie cały czas gubie i jeszcze wogóle nie rozumiem co zrobił Artur z miasta Neptuna ,
wogóle niewiem skąd to sie wzięło , proszę o wyjaśnienie
23 lip 22:08
Artur z miasta Neptuna:
Nie patrz na to co napisalem − bo to co napisalem odnosilo sie do zadania w ktorym oba
rozwiazania mialyby byc identyczne − stad z rozwoazania pierwszej nierownosci bylo
wywnioskowane rozwiazanie drugiej nierownosci
23 lip 22:45
Basia: bałagan zrobił się tu straszny; zróbmy zatem porządek, ale to trochę potrwa
na początek umówmy się, że:
A = (−1;2>
B = zbiór rozwiązań nierówności (m+1)x2 − (3m+4)x + 3 ≥ 0
x1 < x2 (jeżeli mamy dwa różne pierwiastki, bo przecież zawsze można zamienić oznaczenia
gdyby wyszło inaczej)
reszta będzie za chwilę
23 lip 22:55
Basia:

1.
m+1 = 0 ⇔ m= −1
wtedy mamy:
0*x
2 − (−3+4)x + 3 ≥ 0
−x + 3 ≥ 0
−x ≥ −3 /*(−1)
x ≤ 3
B = (−
∞; 3>
A⊂B
czyli
m = −1 spełnia warunki zadania
2.
m+1 ≠ 0 ⇔ m≠ −1
wtedy
Δ = [−(3m+4)]
2 − 4(m+1)*3 = 9m
2 + 24m + 16 − 12m − 12 =
9m
2 + 12m + 4 = (3m+2)
2
zatem Δ ≥ 0 dla każdego m∊R
2.1
Δ=0
Δ=0 ⇔ 3m+2=0 ⇔ m = −
23
wtedy a=m+1 =
13
| | −b | | 3m+4 | | 2 | |
parabola ramionami do góry; x0 = |
| = |
| = |
| = 3 |
| | 2a | | 2(m+1) | | 23 | |
naszkicuj ją sobie
B = R
A⊂B
czyli
m = −23 spełnia warunki zadania
2.2
m < −1
wtedy Δ > 0
i mamy parabolę ramionami w dół (czerwona)
B = <x
1; x
2>
aby A ⊂ B musi być:
x
1 ≤ −1 i x
2 ≥2
aby ten warunek był spełniony wystarczy aby f(−1)≥0 i f(2) ≥ 0
czyli
(m+1)(−1)
2 − (3m+4)(−1)+ 3 ≥ 0
m+1+3m+4+3 ≥0
4m+8 ≥ 0
m ≥ −2
i
(m+1)*2
2 − (3m+4)*2+ 3 ≥ 0
4m+4−6m−8+3 ≥0
−2m−1 ≥ 0
−2m ≥ 1
m ≤ −
12
czyli mamy trzy warunki:
m < −1
m ≥ −2
m ≤ −
12
co daje nam
m∊<−2; −1)
2.3
m > −1 i m≠ −
23
wtedy Δ > 0
i mamy parabolę ramionami do góry (niebieska lub zielona)
B = (−
∞;x
1>∪<x
2;+
∞)
aby A ⊂ B musi być:
x
1 ≤ −1 i x
2 ≤ −1 (niebieska)
lub
x
1≥2 i x
2≥2 (zielona)
aby te warunki był spełnione wystarczy aby
| | b | |
f(−1)≥ 0 i p = − |
| < −1 |
| | 2a | |
lub
czyli
(m+1)(−1)
2 − (3m+4)(−1)+ 3 ≥ 0
m+1+3m+4+3 ≥0
4m+8 ≥ 0
m ≥ −2
i
2(m+1) jest dodatnie bo rozważam przypadek m>−1
3m+4 < −2(m+1)
5m < −6
m < −
65
sprzeczność
lub
(m+1)*2
2 − (3m+4)*2+ 3 ≥ 0
4m+4−6m−8+3 ≥0
−2m−1 ≥ 0
−2m ≥ 1
m ≤ −
12
i
2(m+1) jest dodatnie bo rozważam przypadek m>−1
3m+4 > 4(m+1)
−m > 0
m < 0
czyli mam trzy warunki
m > −1
m≤ −
12
m < 0
co daje mi
m∊(−1; − 12>
pozbieraj to teraz razem i ładnie zapisz jakie m spełniają warunki zadania
23 lip 23:28
Basia:
P.S. i dokładnie posprawdzaj obliczenia, bo mogłam się gdzieś w prostych rachunkach pomylić
23 lip 23:31
Jack:
oszczędziłaś mi,
Basiu, rozpisywania przypadków... Sam początek marnie szedł i liczyłem że
ktoś pociągnie temat

Wakacyjne lenistwo..
24 lip 00:39
czarodziej: wielkie dzięki za zapisanie tego wszystkiego razem
24 lip 06:32