Reguła L' Hospitala
Marek: Jak poszukując odpowiedzi na pytanie limn−>∞ (n*(√2n2+1−√2n2−1)) użyć reguły de
l'Hospitala?
21 lip 16:30
Basia:
a dlaczego reguły de l'Hospitala ?
reguła de l'Hopitala dotyczy funkcji różniczkowalnych, a ciągi takimi nie są
mimo to jest pewien sposób, ale to, że zacytuję Gustlika, jazda do Rzymu przez Krym
jeżeli jednak bardzo Ci zależy, to napiszę jak to zrobić
21 lip 16:33
Basia:
P.S. ale tak czy siak trzeba najpierw pomnożyć i podzielić przez
√2n2+1+√2n2−1
a potem to już naprawdę reguła de l'Hospitala jest zupełnie zbędna
21 lip 16:39
Basia:
jeżeli np. przy pomocy reguły de l'Hospitala wykażesz, że
limx→a f(x) = b (a i b mogą też znaczyć ±∞)
to z definicji Heinego zbieżności funkcji wynika, że dla każdego ciągu an, takiego, że
limn→∞ an = a prawdą jest, że limn→∞ f(an) = b
21 lip 16:53