Rzucamy trzy razy monetą
nk: Rzucamy trzy razy symetryczną monetą i rozważamy zdarzenia:
A− zdarzenie− w każdym rzucie uzyskano ten sam wynik
B− zdarzenie− wypadł co najmniej jeden orzeł.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: A∩B, A∪B
21 lip 09:51
Basia:
masz 3 rzuty i w każdym 2 możliwe wyniki
czyli
|Ω| = 2*2*2 = 8
A − same O lub same R
B − co najmniej jeden orzeł ⇔ nie wypadły same R
A∩B = {(O,O,O)}
A∪B = Ω
a jeżeli tego nie widzisz to wypisujesz
Ω = {(O,O,O) (O,O,R) (O,R,O) (R,O,O) (R,R,R) (R,R,O) (R,O,R) (O,R,R) }
i teraz wybierz to co "pasuje" do A i to co "pasuje" do B
potem znajdź iloczyn i sumę i policz ile masz zdarzeń sprzyjających
21 lip 10:11
nk: Czyli P(A∩B)=1/8
P(A∪B)=1 jeśli dobrze rozumiem
21 lip 10:18
Basia: dobrze rozumiesz
21 lip 12:23