trygonometria
Krzychu: Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an=sin(nπ)+cos(nπ). Wykaż, że ciąg (an) ma tylko dwie
wartości.
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć to?
20 lip 21:44
Trivial: Rozważ n parzyste i n nieparzyste.
20 lip 22:52
Artur z miasta Neptuna:
Ile wynosi sinπ

Ile wynosi cosπ

A teraz ile wynosi sin3π i cos3π

Analogiczne rozumowanie dla 2π i 4π.
π
Dlaczego ten ciag przyjmuje tylko dwie wartosci? poniewaz sinus i cosinus to funkcje okresowe o
okresie 2π
20 lip 22:54
Mila: Narysuj w jednym układzie współrzędnych wykresy obydwu funkcji.
sinx=0 dla x=kπ zatem nie wpływa na wartość sumy, w takim razie zobacz jak się zachowuje cosx
dla argumentów π,2π,3π,itd.
20 lip 23:03
Krzychu: No fakt, to dla parzystych będzie a
2k=1 a dla nieparzystych a
2k+1=−1. I odczytuje
oczywiście z podstawowych funkcji sinx i cosx! Dziękuje

.
21 lip 11:30
Krzychu: a tak w ogóle to tyle wystarczy?
21 lip 11:30
Basia: jak najbardziej
21 lip 12:05
Artur z miasta Neptuna:
a2k = sin(2kπ)+cos(2kπ) = // z okresowości funkcji trygonometrycznych // = sin2π + cos2π =
a2
a2k+1 = sin(2kπ+π)+cos(2kπ+π) = // z okresowości funkcji trygonometrycznych// = sinπ+cosπ =
a1
tyle powinno wystarczyć
21 lip 13:29