| ⎧ | x+2y+z−3=0 | |
| ⎩ | −2x+3y−3z−2=0 |
Tym razem mam pytania:
1) Czy dobrze rozumiem, że w tym zadaniu chodzi o znalezienie równania prostej, która powstanie
na krawędzi przecięcia dwóch płaszczyzn?
2) Jeśli tak − znalazłem w internecie iż można by rozwiązać te zadanie rozwiązując układ równań
powstały z wektorów normalnych tych płaszczyzn czyli: n→=[1,2,1] i m→=[−2,3,−3]
Oczywiście nie jest to układ Cramera ponieważ liczba niewiadomych jest większa niż liczba
równań więc pozostaje metoda Gaussa (wcześniej sprawdziłem rząd macierzy głównej i
uzupełnionej = 2, przy czym jest nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 1 parametru).
Po całej eliminacji Gaussa zostaje mi następujący układ:
| ⎧ | x=57−97z | |
| ⎩ | y=17z+87 |
:
x−(5/7)−9/7=y−(8/7)1/7=t=z
Czy to co wyliczyłem jest już rozwiązaniem tego zadania ?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc !
swojemu i mam nadzieję znajdziesz odpowiedź na nurtujące
cię pytania, a więc mam napisać równanie kanoniczne i parametryczne prostej danej w postaci
krawędziowej x+2y+z−3=0 i −2x+3y−3z−2=0 , otóż
wybieram sobie np. punkt (x,y,0) leżący na danej prostej tu − krawędzi przecięcia się
danych płaszczyzn − wtedy 2x+4y=6 i −2x+3y=2 /+ stronami ⇒ 7y=8 i x=3−2y ⇔ y=87
i x=57 , czyli P=(57,87,0) − punkt danej prostej , zaś jej wektor
kierunkowy u , to iloczyn wektorowy wektorów normalnych danych płaszczyzn :
| i j k |
u→=| 1 2 1| = −6i−2j+3k+4k−3i+3j=−9i+j+7k= [−9,1,7] , zatem szukane równanie
|−2 3 −3 |
| x−57 | y−87 | z−7 | ||||
kanoniczne danej prostej ma postać : | = | = | =t ⇒ | |||
| −9 | 1 | 0 |
koniec , ale
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
nie cierpię ułamków, więc II sposób :niech y=0, to (x,0,z)
i 2x+2z=6 i −2x−3z=2 /+ stronami ⇒ −z=8 i x=3−z ⇔ z=−8 i x=11,
czyli P=(−8,0,11) , a ponieważ u=[−9,1,7] , to szukane równanie kanoniczne :
| x+8 | y | z−11 | ||||
ma postać : | = | = | = t ⇒ (x,y,z)=(−8−9t, t, 11+7t) i t∊R − | |||
| −9 | 1 | 0 |
kurcze źle, inaczej myślałem, inaczej pisałem ,
a wszystko to przez ten kretyński edytor (brak podglądu on−line ) :
w I sposobie oczywiście powinno być :
| x−57 | y−87 | z | ||||
... | = | = | = t ⇒ (x,y,z) = (57−9t, 87+t, 7t), | |||
| −9 | 1 | 7 |
| x+8 | y | z−11 | ||||
... | = | = | . ... ![]() | |||
| −9 | 1 | 7 |
| ⎧ | x=97t−47 | |
| ⎨ | y=−17t+97 | |
| ⎩ | z=−t+1 |
AS, policzony przez Ciebie wektor to BA→. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
kolinearne, choć może za dużo akurat tu
powiedziane, ale jest o.k. !