Wyznacz wartość parametru m
Konkordia: Wyznacz wartość parametru m ∊ R, dla której proste określone równaniami y=m(2−x) i y(3−m)x−7
przecinają się w punkcie P(3;1)
Zrobiłam sobie takie równanie: m(2−x)=(3−m)x−7 i nie za bardzo wiem co z tym dalej zrobić i co
w ogóle dalej zrobić. Proszę o wytłumaczenie od podstaw.
20 lip 17:08
Jack:
uwzględnij punkt w którym się mają przeciąć

Dokładniej mówiąc, wykorzystaj współrzędne:
znasz x, y tego punktu dla którego szukasz m.
20 lip 17:15
Konkordia: Faktycznie! Dla pierwszego równania wyszło mi m=−1, ale dla drugiego już nie.. Mam pewnie błąd
w obliczeniach, dlatego jak krok po kroku obliczyć 1=(3−m)3−7 ?
20 lip 17:33
pigor: ,...

niestety tu nie istnieje wartość parametru m spełniająca warunki zadania , dlatego
zapytam, czy na pewno przepisałaś dobrze treść zadania (równania prostych)
20 lip 19:46