wielomiany....
ta tati ta:
Wykaż że jeśli wielomiany W,G określone wzorami:
W(x)=x²+bx+c i G(x)=x²+b₁x+c₁
mają jeden wspólny pierwiastek różny od zera oraz W(0)=G(0),to wielomiany te są równe.
20 lip 16:49
Basia:
skoro W(0)=G(0) ⇒ 02+b*0+c = 02+b1*0+c1 ⇒ c = c1
czyli
W(x) = x2+bx+c
G(x) = x2+b1x+c
mają wspólny pierwiastek x0≠0 ⇒
W(x0)=G(x0) = 0
x02 + bx0 + c = x02 + b1x0 + c
bx0 = b1x0
bx0 − b1x0 = 0
(b−b1)x0 = 0
skoro x0≠0 to co z tego wynika ? spróbuj dokończyć
20 lip 17:00
Jack:
1. W(0)=G(0) ⇒ c=c1
2. dla pewnego x0≠0 jest tak, że W(x0)=G(x0)=0 ⇒ x02+bx0+c=x02+b1x0+c ⇒
bx0=b1x0 ⇔ (skoro x0≠0, to można skrócić przez x0) b=b1.
Zatem b=b1 i c=c1, czyli wielomiany są równe.
20 lip 17:01
Jack:
ups...
20 lip 17:02
Basia:
e tam............
nie przejmuj się
Jack
20 lip 17:03
Jack:
20 lip 17:04
Koral: Basia zaglądnij do mojego postu
20 lip 17:10