matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Maul:
Pomózcie mi rozwiazac tą granice
2n
n+1
n
n(−1)
n
cos(
) −
2n
2
−1
2n−1
1−2n
n
2
+1
20 lip 16:39
Jack:
policz granice dla obu tych wyrażeń osobno (wyjdą liczby
R
), później odejmij.
20 lip 16:54
Trivial:
2n
2
=
→ 0
2n
2
−1
1
2n−
n
n+1
Pomnożone przez liczbę z przedziału (−1,1) jaką jest cos(
) też → 0.
2n−1
n
1
1
= −
→ −
1−2n
1
2−
n
2
n(−1)
n
(−1)
n
=
→ 0
n
2
+1
1
n +
n
1
Czyli granica równa 0 − (−
*0) = 0.
2
20 lip 16:57