zbiór
hubert: | | 1 | | 1 | |
Niech S1=(− |
| ,0), S2=( |
| ,0). Ile jest punktów przecięcia zbioru |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
{X: |S1X|−|S2X|=C} z prostą y= |
| |
| | 2 | |
20 lip 14:18
Basia:
a nie miało tam być:
|S1X| − |S2X| = konkretna liczba ?
21 lip 12:48
Basia:
bo jeżeli to jest dowolna stała C rachunki będą dość paskudne
21 lip 12:50
Basia: nie takie paskudne jak myślałam; napiszę
21 lip 13:04
Basia:
dla C=0 sprawa jest prosta
| | √3 | |
mamy symetralną odcinka S1S2 i ma ona z prostą y = |
| jeden punkt wspólny |
| | 2 | |
dla C≠0
√(x+12)2+y2 −
√(x−12)2+y2 = C
√(x+12)2+y2 =
√(x−12)2+y2 + C ()
2
(x+
12)
2 + y
2 = (x−
12)
21+y
2 + 2C
√(x−12)2+y2 + C
2
x
2+x+
14+y
2 = x
2−x+
14 + 2C
√(x−12)2+y2 + C
2
2x − C
2 = 2C
√(x−12)2+y2 /:2
| | C2 | |
x − |
| = C√(x−12)2+y2 /()2 |
| | 2 | |
| | C2 | | C4 | |
x2 − 2* |
| x + |
| = C2(x2 − x + 14 + y2) /:C2 |
| | 2 | | 4 | |
| x2 | | C2 | | 1 | |
| − x + |
| = x2 − x + |
| + y2 |
| C2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | C2−1 | |
y2 = ( |
| − 1)x2 + |
| |
| | C2 | | 4 | |
| | 1 | | C2−1 | |
( |
| − 1)x2 − y2 = − |
| |
| | C2 | | 4 | |
dla C = 1 lub C = −1 mamy
−y
2 = 0
y
2 = 0
y = 0
| | √3 | |
a ta prosta nie ma punktów wspólnych z prostą y = |
| |
| | 2 | |
dla C≠1 i C≠−1
| | 1−C2 | |
dzielę przez |
| i dostaję |
| | 4 | |
dla
1−C
2 >0 czyli dla C∊(−1;1) i C≠0 mam
| | √3 | |
która na pewno ma dwa punkty wspólne z prostą y = |
| |
| | 2 | |
dla
1−C
2 < 0 czyli dla C∊(−
∞; −1)∪(1;+
∞) mam
czyli równanie elipsy
osie tej elipsy to:
odcinek AB: gdzie A(
C2;0) B(−
C2;0)
| | √C2−1 | | √C2−1 | |
odcinek CD: gdzie C(0; |
| ) D(0; − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
ta elipsa ma:
| | √3 | | √C2−1 | | √3 | |
dwa punkty wspólne z prostą y = |
| ⇔ |
| > |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √C2−1 | | √3 | |
jeden punkt wspólny z prostą y = |
| ⇔ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √C2−1 | | √3 | |
nie ma punktów wspólnych z prostą y = |
| ⇔ |
| < |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dla jakich C zachodzą powyższe warunki już łatwo policzyć
zostawiam autorowi postu
21 lip 13:33
Basia:
P.S. milcząco zakładam, że prawa strona równania (2) jest nieujemna
dla √(x−12)2 + C < 0
równanie w ogóle nie ma rozwiązania
należy to jeszcze rozważyć
21 lip 14:04
Basia:
√(x−12)2+y2+C < 0 oczywiście
21 lip 14:21
Basia:
jeżeli √(x−12)2+y2 +C < 0 ⇒ C jest liczbą ujemną ⇒ −C > 0 ⇒
rozważam równanie
√(x+12)2+y2 + (−C) = √(x−12)2+y2
i dalej jak poprzednio
21 lip 14:59